Gemeente Westerveld wil lokale circulaire economie versnellen

Afgelopen week zijn burgemeester Rikus Jager, wethouders Henk Doeven en Renate Masselink en ambtenaren op bedrijfsbezoek geweest bij Hellinga en Grondbalans Noordoost in Steenwijk om inspiratie op te doen om de lokale circulaire (kringloop) economie te versnellen.

Door andere keuzes te maken kan afval van waarde worden, veranderen in een grondstof in plaats van een restproduct. Deze ontwikkeling reduceert de CO2-uitstoot en creëert lokale economische kansen. De gemeente Westerveld staat open voor nieuwe ideeën en initiatieven om samen met ondernemers en burgers de circulaire economie te stimuleren. 

Familiebedrijf

Hellinga is een 70 jaar oud familiebedrijf met 35 medewerkers gespecialiseerd in infrastructuur, circulariteit, groen en sloop. Primair verkopen ze zand, maar daarnaast maken ze samen met boomkwekerij Piet Hanekamp compost uit groen ‘afval’, maken ze van resthout klossen voor de palletindustrie en maken ze van puin betongranulaat voor de wegenbouw. Het bedrijf heeft meerdere locaties, waaronder de zandwinplas bij Nijensleek. 


Grondbalans Noordoost is een bedrijf met 32 werknemers verspreid over bijna heel Nederland en heeft tot doel het efficiënter inzetten en opslaan van grond. Grond die vooral is afgegraven bij grote bouwprojecten. 

Nieuw naoberschap

Circulair leven, wonen en werken vraagt om nieuwe samenwerkingen tussen bedrijven, inwoners en de gemeente: ‘nieuw naoberschap’. Collectief Circulair Westerveld (CCW) helpt ondernemers en inwoners hierbij. Circulaire plannen of hulp nodig? U staat er niet alleen voor. Meer weten? Ga naar www.gemeentewesterveld.nl/duurzaamheid en www.collectiefcirculairwesterveld.nl.

Hellinga Image 1

Hellinga Image  2