Open Monumentendag officieel geopend op Landgoed Overcinge Havelte

De 31ste BankGiro Loterij Open Monumentendag is donderdag 7 september 2017 officieel geopend op Landgoed Overcinge in Havelte. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven overhandigde tijdens de officiële openingshandeling een sleutel aan een boerenechtpaar, die via de menigte op weg ging naar de gemeente die volgend jaar gastheer is voor de landelijke opening.

Dit was onderdeel van een openingsceremonie, die begon met een interview door Generaal Johannes van den Bosch (acteur Dragan Bakema) met wethouder Erik van Schelven, gedeputeerde Cees Bijl en vice-voorzitter van stichting Nederland Monumentenland Roland van Schelven, De ceremonie eindigde na de overhandiging van de sleutel met een bijzondere flashmob door het Kameroperahuis, die muzikaal begeleid werd door VCE Westerveld en Gemengd koor Frederiksoord.

opening door prof.mr. Pieter van Vollenhoven

Voor de landelijke opening ontving gastheer gemeente Westerveld samen met provincie Drenthe de organiserende comités van Open Monumentendag uit het gehele land. Zij werden ontvangen op Landgoed Overcinge en gingen daarna op excursie in de gemeente Westerveld, onder andere naar Havezate Oldengaerde in Dwingeloo en de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord.

overdracht sleutel aan boerenechtpaar door prof.mr. Van Vollenhoven

Open Monumentenweekend Westerveld

Aansluitend aan de landelijke opening begint op vrijdag 8 september het Open Monumentenweekend Westerveld. ’s Avonds kunnen bezoekers Dwingeloo en Frederiksoord nachtelijk beleven en tussen 20.00 uur en 01.00 uur genieten van muziek, theater en verhalenvertellers. Op zaterdag 9 en zondag 10 september kunnen bezoekers een kijkje nemen achter de voordeur van diverse monumenten in Westerveld. Ook zijn er voorstellingen van het Kameroperahuis bij de houten kapel Obadja in Zorgvlied en bij Huis Westerbeek in Frederiksoord. Verder is er op zaterdag en zondag van alles te beleven op en rond de brinken in Dwingeloo, Havelte en Diever. Het exacte programma is te vinden op www.hetnationaleparkvandrenthe.nl.

Open Monumentendag

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek. Hiermee is het een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Day.