Wint een Westervelds initiatief de Henk Aalderink-prijs?

Samenwerkingsverband P10 waar de gemeente Westerveld lid van is, heeft in 2015 de Henk Aalderink Prijs in het leven geroepen. In 2017 wordt de prijs dus voor de derde keer uitgereikt. De te winnen prijs is een bedrag van € 2500,- voor het meest spraakmakende leefbaarheidsproject/-initiatief voor het platteland van de toekomst!

Tot 15 oktober 2017 kunnen vernieuwende projecten ingediend worden en meedingen naar de prijs. Indienen betekent: een filmpje van maximaal 3 minuten uploaden op YouTube en het aanmeldformulier op de website van de P10 invullen (met daarin de link naar het YouTubefilmpje vermeld). Zie voor meer informatie op de website van de P10

Welke projecten komen in aanmerking?

Het meest spraakmakende leefbaarheidsproject of -initiatief voor het platteland van de toekomst, wint de Henk Aalderink-prijs. Om deel te nemen is een filmpje van drie minuten nodig en moeten projecten voldoen aan een aantal eisen. Het project:

• is vernieuwend en realistisch en heeft het als doel de leefbaarheid te vergroten
  • geeft een antwoord op de problemen waar het platteland nu en in de komende jaren mee te maken heeft
  • is geïnitieerd en wordt gedragen door een groep samenwerkende en enthousiaste mensen
  • biedt een oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk en is te kopiëren voor andere initiatiefnemers
  • levert een bijdrage aan de strategische doelstellingen van de P10.

Bekendmaking

De jury bestaat dit jaar uit de heer drs. H.J. Simons (oud-staatssecretaris), mevrouw prof. dr. ir. B. Bock (Bijzonder Hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord- Nederland) en mevrouw G. Rooks (Wijnjewoude Energie Neutraal, winnaar Henk Aalderink-prijs 2016). Eind november 2017 maken zij bekend wie de winnaar van 2017 is.

P10 / Henk Aalderink

In 2008 richtte Henk Aalderink (destijds burgemeester van Bronckhorst) de P10 op: de vereniging van plattelandsgemeenten. Hij zei hier zelf over: “Wij gaan uit van eigen kracht, de stad heeft het platteland nodig en wij de stad. Een mooie stad en een mooi platteland. We willen vooral aandacht vragen voor de problemen die de dynamiek van het platteland óók veroorzaakt.”
Inmiddels zijn er 16 gemeenten uit verschillende provincies aangesloten bij de P10. Zij delen kennis en trekken gezamenlijk op richting overheden en gesprekspartners.

De 16 plattelandsgemeenten van de P10 zijn: Aa en Hunze, Berkelland, Borger-Odoorn, Bronckhorst, Goeree-Overflakkee, Hof van Twente,  Hollands Kroon, Hulst, Ooststellingwerf, Opsterland, Peel en Maas, Medemblik, Schouwen-Duiveland, Sluis, Tynaarlo en Westerveld.

Voorgaande prijswinnaars

Vorig jaar won Wijnjewoude Energie Neutraal de Henk Aalderink-prijs. Volgens de jury is dit project een spraakmakend voorbeeld voor het platteland van de toekomst. Wijzelf Zorgcoöperatie Achterhoek won de prijs in 2015. Het is een prachtig voorbeeld van een leefbaarheidsproject op het platteland.