Interview met Inge Wiarda, Stichting Kleding– en Speelgoedbank Westerveld

De Kledingbank Westerveld is een kledingwinkel voor iedereen in Westerveld die door omstandigheden onvoldoende budget heeft om kleding te kunnen kopen. Je vindt er dames-, heren- en kinderkleding. Je kan hier niet alleen terecht voor kleding, maar het is ook een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is aan de koffietafel.

Inge is voorzitter van de Kleding- en Speelgoedbank Westerveld, en samen met een grote groep vrijwilligers zet zij zich in om mensen te helpen. Inge vertelt: “Armoede neemt steeds meer toe, óók in gemeente Westerveld. Rondkomen van een bijstandsuitkering is lastig. Met de energiearmoede die nu de kop opsteekt en alle andere kosten die je moet betalen, blijft er onder aan de streep vaak weinig tot niets meer over om kleding van te kopen.”

De naam Tweede Kans Kleding Westerveld is in het leven geroepen om ook de mensen die moeten leven van een AOW uitkering de drempel over te krijgen, om ze op deze manier toch aan mooie kleding te helpen. Inge: “Ook mensen met een iets ruimere beurs zijn welkom om bij ons kleding te kopen. Ieder stuk heeft dezelfde prijs: 2 euro. De opbrengst hiervan wordt gebruikt om nieuwe sokken, ondergoed en toiletartikelen te kopen. Zo bieden we samen kwetsbare mensen een betere toekomst.”

Weggooien? Dat nooit

Inge is 8 jaar geleden begonnen met de kledingbank. Ze was daarvoor raadslid bij gemeente Westerveld waarbij soms schrijnende situaties op haar pad kwamen. Ze besloot om “met haar poten in de klei te gaan staan”. Inge: “Ik begon in een garage zonder verwarming en zonder stromend water. Eind 2017 kreeg ik een fijn onderdak in de oude jeugdsoos, in dorpshuis Over Entinghe in Dwingeloo. Daar zit ik nu nog steeds.”  

Mensen met een bijstandsuitkering komen via een verwijsbrief bij Inge terecht. Inge: “Maar ik heb ook nauw contact met maatschappelijk werkers. Zij bellen mij soms om een nieuwe cliënt door te geven. Of iemand komt bij mij langs in de winkel en laat zien dat hij of zij een uitkering heeft. Dan voeg ik ze zo toe. Ik vind het belangrijk om het zo laagdrempelig mogelijk te houden. Ik heb veel vrijheid en werk volgens mijn eigen regels, dat is een groot voordeel.” Inmiddels krijgen we ontzettend veel kleding binnen. Daardoor hangt er steeds iets nieuws in de rekken, zoveel mogelijk volgens de laatste trends. “Ons bedrijf is 100% duurzaam. Kleding die bij ons overblijft gaat naar een sociaal werkbedrijf in Noord-Holland. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Ook dit geld vloeit rechtstreeks terug het bedrijf in. Het werkbedrijf in Noord-Holland werkt met mensen met een beperking. Zij verkopen de kleding in hun eigen gemaakte winkel. Blijft er dan nog iets over? Dan gaat het naar arme landen. Weggooien? Dat nooit.  

Inge werkt met 31 organisaties samen en heeft zo’n 23 vrijwilligers die zich inzetten. “Samen zetten we ons in voor iedereen, want als je er leuk uitziet, voel je je beter!”

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar: https://www.kledingbankwesterveld.nl