Expositie en korte lezing femicide

Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-)partner en bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. Maar liefst 6 op de 10 slachtoffers van femicide is omgebracht door hun (ex)partner.

De reizende expositie FEMICIDE brengt de verhalen van twaalf slachtoffers die door hun (ex-)partner zijn omgebracht, verteld door de nabestaanden. De foto’s en openhartige verhalen maken de afschuwelijkheden van deze moorden voelbaar en tonen de levenslange impact hiervan op de nabestaanden. Van 23 april tot 13 mei is de buitenexpositie Femicide te zien bij Toegangspoort Holtingerveld (Havelte). 

Lezing van Tessel ten Zweege

Om de expositie extra onder de aandacht te brengen bent u van harte uitgenodigd om op 25 april een lezing bij te wonen van Tessel ten Zweege, auteur van het boek ‘Femicide, tot de dood ons scheidt’.  

De bijeenkomst start om 17.00 uur en vindt plaats bij Brasserie Oer bij Toegangspoort Holtingerveld. Na een korte inleiding van wethouder Jacob Boonstra deelt Tessel ten Zweege haar kennis en ervaring over femicide. Wilt u de lezing bijwonen? Klik dan op onderstaande link:

aanmelden lezing  

Stop geweld tegen vrouwen

Uit onderzoek naar femicide blijkt dat er duidelijke fasen en specifieke signalen (rode vlaggen) zijn die de kans op escalatie van geweld of zelf een dodelijke/fatale afloop aanzienlijk vergroten. Deze signalen en rode vlaggen vallen onder een specifieke vorm van (ex-)partnergeweld, namelijk intieme terreur. Voorbeelden van intieme terreur zijn; dwingende controle, stalking, psychologische manipulatie en fysiek en seksueel geweld. Wanneer men deze fasen en signalen (her)kent, kan femicide voorkomen worden.  

Stichting Open Mind en de nabestaanden van slachtoffers van femicide hebben met de expositie hun krachten gebundeld om deze rode vlaggen/signalen onder de aandacht te brengen, het brede publiek te informeren en tips vanuit de nabestaanden mee te geven aan slachtoffers, omstanders, professionals en de samenleving. Met deze speciale buitenexpositie bij Toegangspoort Holtingerveld hopen we vrouwen in gewelddadige relaties te waarschuwen, hen te motiveren om met de juiste hulp hieruit te stappen en het aantal slachtoffers van femicide terug te dringen.

Meer informatie over de expositie Femicide vindt u op www.stichtingopenmind.nl/femicide
 

Expositie en korte lezing femicide