Eerste microwoning Kalterbroeken opgeleverd

In de prachtige wijk Kalterbroeken in Diever is de eerste microwoning recent in gebruik genomen. Wethouder Renate Masselink ging bij de trotse bewoonster Karin Bijlsma op bezoek.

Op een mooie locatie in de wijk zijn eind 2022 acht kavels door de gemeente Westerveld via loting uitgegeven voor de bouw van microwoningen. Particulieren bouwen er in eigen beheer een kleine woning met een maximale inhoud van 250 m3 op een maximale oppervlakte van 30m2. Er komen ook gedeelde voorzieningen zoals parkeerplaatsen en twee gezamenlijke bergingen. De woonwijk ligt in een unieke omgeving aan de westkant van Diever met veel natuur en een mooie vijver. Een plek waar oog voor de mens en respect voor de natuur hand in hand gaan. 

Uitdagend project in samenwerking met Studio JK en aannemer Roel Hendriks

Karin Bijlsma:” Het is prachtig wonen in deze unieke, duurzame woning met fantastisch uitzicht op dit bijzondere plekje in Diever. De woning is groot genoeg voor mij omdat ik mijn praktijkruimte Sielsfolle in Uffelte aanhou. Het is een uitdagend project geweest om deze woning te laten ontwerpen en bouwen. Ik had nooit verwacht dat ik als één van de 100 gegadigden zou worden ingeloot. Er kwam veel bij kijken om samen met architect Erik Hamer van Studio JK tot een goed ontwerp te komen. Omdat het ontwerp om maatwerk vroeg en bouw- en materiaalkosten de afgelopen jaren flink gestegen zijn, is het wel een duurder huis geworden dan ik had voorzien. In best wel een korte tijd kon de woning door lokale aannemer Roel Hendriks worden gebouwd.” 

Vernieuwende en innovatieve woonvorm

Wethouder Renate Masselink: “Westerveld is een aantrekkelijke gemeente om te wonen, te werken en te recreëren. De wijk Kalterbroeken ligt aan de rand van een ecologische zone die wordt beheerd door Natuurmonumenten. De ruimtelijke opzet van de wijk kenmerkt zich door bebouwing, verharding, groen- en waterstructuur die zijn afgestemd op het landschap. Mede door het mogelijk maken van vernieuwende en innovatieve woonvormen zoals deze unieke microwoning, faciliteert de gemeente een divers aanbod van woningbouw afgestemd op verschillende doelgroepen en behoeftes.“

De gemeente Westerveld wil conform de Woonvisie 2019-2025 en het coalitieakkoord woningbouw en doorstroming op de woningmarkt stimuleren om in de grote vraag naar passende woningen voor starters, senioren, spoedzoekers en andere woningzoekenden te voorzien.

Microwoning door RTV Drenthe gefilmd in item 'Op Tjak' van 7 maart

In de uitzending 'Op Tjak' van RTV Drenthe van donderdag 7 maart ging reporter Robbert Oosting langs bij de microwoning van Karin Bijlsma. Ook de wethouder was daarbij. Zodra we de opname van RTV Drenthe hebben ontvangen, zullen we hier een link delen. 

Meer weten over wonen en nieuwbouw in Westerveld?

Bekjk onze pagina over wonen.  
Microwoning bezoek wethouder   Microwoning in uitzending Op Tjak

Foto 1: Wethouder Renate Masselink (l) op bezoek bij Karin Bijlsma (r) in haar microwoning.
Foto 2: Reportage RTV Drenthe over de microwoning