Gratis fitheidstest in Havelte een groot succes!

Maar liefst 220 inwoners van 65 jaar en ouder uit Havelte, Uffelte, Darp en Havelterberg maakten afgelopen zaterdag gebruik van de uitnodiging om deel te nemen een (gratis) fitheidstest. De uitnodiging voor de fitheidstest kwam vanuit het project Sociaal-Vitaal en werd georganiseerd in de Veldkei te Havelte.

Deelneemster Veronique Kouwenhoeven: “Het was een leuke en nuttige belevenis. Bekende en vertrouwde gezichten van artsen en medewerkers van de Huisartsenpraktijk en een delegatie van de plaatselijke fysiotherapiepraktijk waren aanwezig. Dat stelde gerust.”

Allereerst werd door de aanwezige huisartsenpraktijk of verpleegkundige de bloeddruk en bloedsuiker gemeten bij de deelnemers. Daarna was het tijd voor wat fysieke inspanning en werd getest hoe het stond met de gezondheid (fysiek, mentaal en sociaal), uithoudingsvermogen, coördinatie, kracht, lenigheid en balans van de mensen. 

Ook Joke, Sandra en Marije van de huisartsenpraktijk in Havelte kijken met ook positief terug op de dag. “Wij vonden het een geslaagde dag, leuk om te doen en mooi om te zien en mee te maken dat verschillende zorgverleners uit het dorp, samen met de gemeente bijdragen aan positieve gezondheid, zoals dat nu zo mooi heet. En het aantal deelnemers liet ons zien, dat veel mensen daar ook behoefte aan lijken te hebben.”

Persoonlijk adviesgesprek

“In een half uurtje krijg je een goed beeld van hoe je ervoor staat en waar verbetering mogelijk is. En niet onbelangrijk, ook de artsen kunnen hiermee in kaart brengen of je hulp nodig hebt waar je misschien uit jezelf nooit om zou durven vragen. Het was al met al een heel prettige middag. Ik kan het iedereen aanraden”, aldus Veronique Kouwenhoven. De test werd afgesloten met een persoonlijk adviesgesprek. Tijdens dit adviesgesprek werden de resultaten en de mogelijkheden naar een passend (beweeg)aanbod besproken. Een grote groep mensen is naar aanleiding van dit gesprek doorverwezen naar bestaand (of nieuw) aanbod in de buurt, wat ter bevordering is van de gezondheid en de sociale contacten. 

Deelneemster Anna Kallenberg: “Na alle onderdelen gedaan te hebben kreeg ik een 1 op 1 gesprek met een adviseur, die me adviseerde om Bewegen 55+ te gaan doen. Ook had hij nog een goede tip om mijn pijnlijke vingers te trainen. De dinsdag daarop heb ik voor de eerste keer meegedaan met het Bewegen 55+. En ik was blij verrast met de hoge kwaliteit van de oefeningen die gegeven werd. Alles kwam aan bod! Bewegen, flexibiliteit, geheugen, stabiliteit, en tot slot een leuk groepsspel. Dit keer was het hockey. Dat had ik nog nooit gedaan en ik vond het erg leuk.”

Havelte en omstreken in actie

De fitheidstest werd georganiseerd door de werkgroep ‘Havelte en omstreken in actie’, onder leiding van de beweegcoaches Westerveld. In deze werkgroep zitten sinds jaar en dag diverse vrijwilligers en professionals uit de buurt.

Wilt u meer weten over dit Sociaal Vitaal-project of over de werkgroep ‘Havelte en omstreken in actie’, dan kunt u contact opnemen met de beweegcoaches Westerveld via 14 0521 of via beweegcoaches@gemeentewesterveld.nl.


Gratis fitheidstest in Havelte een groot succes!

foto: gratis fitheidstest in de Veldkei in Havelte