Gezocht: locaties voor de vleermuis

Meer woningen isoleren én tegelijkertijd vleermuizen beschermen? Naast natuurvriendelijk isoleren kan een vleermuiskast ook rechtstreeks aan een woning worden bevestigd. Bijvoorbeeld uw eigen woning. U ondersteunt hiermee de natuur en de verduurzaming van uw woongebied. Het plaatsen van een vleermuiskast, het zogenaamde ‘kraamverblijf’, wordt volledig voor u geregeld. De dieren veroorzaken geen overlast, de verblijven zijn onderhoudsvrij en voor u is het geheel gratis.

Voorkeurlocaties vleermuis

In heel Nederland worden wijken en panden grootschalig geïsoleerd als onderdeel van de warmtetransitie. Bijvoorbeeld door het isoleren van de spouwmuur. Zowel spouwmuren en daken zijn een geliefde verblijfplaats voor de vleermuis. Bij het isoleren van woningen worden deze diertjes vaak (ongemerkt) verstoord of gedood terwijl ze beschermd zijn. Voordat u daarom kunt isoleren moet uw woning vooraf worden onderzocht waarvoor toestemming is van de provincie. Dit kost veel tijd en geld. 

Om dit eenvoudiger te maken voor inwoners, gaat onze gemeente zelf nieuwe verblijfplekken voor vleermuizen realiseren. Dat is voor u als woningeigenaar een stuk eenvoudiger omdat u dan niet meer de verplichte procedure via de provincie hoeft te doorlopen. Wel is het belangrijk dat iedere woonkern in de gemeente Westerveld een minimum aantal verblijflocaties aanwijst voor de vleermuis. Hiervoor hebben we uw hulp nodig.

Help de vleermuis

Bent u eigenaar van een grondgebonden woning met energielabel C t/m G? En vindt u het belangrijk dat er genoeg nieuwe verblijfplekken voor vleermuizen worden geplaatst? Meld uw woning dan aan door te mailen naar duurzaamheid@gemeentewesterveld.nl.

Na een eerste selectie komt een ecoloog bij u langs om te beoordelen of de woning ‘vleermuisproof’ is, en wat de beste plek is voor een kraamverblijf. Bijvoorbeeld tegen een stenen gevel op een hoogte van >3 meter. Dit kan uit- of inpandig zijn. In het laatste geval wordt het vleermuisverblijf dan in de spouw gemaakt, onder het dak. De grootte van de kast hangt van het type vleermuis, maar varieert tussen 40x20cm tot 100x60cm. Materiaal en plaatsingskosten worden vanzelfsprekend niet berekend. . 

De vleermuiskast hangt. Wat nu? 

U hoeft helemaal niets te doen zodra de vleermuiskast hangt. Het verblijf is onderhoudsvrij en hangt in elk geval 10 jaar op z'n plek. In die periode komt een ecoloog 4x kijken of er vleermuizen in zitten. Ze komen uit zichzelf, u hoeft niets te doen om de diertjes aan te trekken. Ook kunt u gerust verder gaan met het isoleren van uw woning.

Horen of ruiken

Vleermuizen maken geen geluiden die wij mensen kunnen horen. Ook verspreiden ze geen vieze geur en komen ze niet van zichzelf op mensen af. Net als vogels, laat de vleermuis haar ontlasting vallen. Bijvoorbeeld buiten onder de ingang van de kast. Dit zijn kleine uitwerpselen en verkruimelen snel worden de kasten daarom ook niet onder ramen of deuren geplaatst.

Gezondheid

Zolang u vleermuizen niet met uw blote handen aanraakt, is er geen risico. Vleermuizen vallen mensen of dieren nooit uit zichzelf aan. Ook zijn de vleermuizen die in Nederland en Europa voorkomen niet verantwoordelijk voor de verspreiding van COVID-19. De vleermuis die hiermee in verband wordt gebracht leeft in Zuid- en Zuidoost-Azië. Deze vleermuis heeft geen contact met populaties die hier voorkomen. In de afgelopen jaren is de vleermuis in Nederland uitgebreid op virussen onderzocht. Het virus dat verantwoordelijk is voor deze ziekte is niet bij vleermuizen in Nederland aangetroffen.

Meld u direct aan voor een vleermuiskast of vleermuisverblijf

Wilt u de vleermuis een verblijfplek bieden? Meld u direct aan door te mailen naar duurzaamheid@gemeentewesterveld.nl. Ook als u hierover nog vragen heeft.

Meer informatie over natuurvriendelijk isoleren of de vleermuis. Of bekijk de folder over natuurvriendelijk isoleren via de spouw van uw woning.