Woonzorgvisie Westerveld vastgesteld door college van B&W

Het Westerveldse college van burgemeester en wethouders heeft een visie op wonen, welzijn en zorg voor 2030 vastgesteld. De visie wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad voor besluitvorming. Bij akkoord van de gemeenteraad stelt de gemeente, samen met betrokken partners, een uitvoeringsprogramma op. Naar verwachting vergadert de gemeenteraad in november 2024 over dit onderwerp.

Wethouders Renate Masselink en Jacob Boonstra trekken samen op in deze visie. Renate Masselink: ‘Er is een tekort aan woningen in Nederland en in Westerveld. Daar komt bij dat in de gemeente Westerveld relatief veel ouderen wonen, waarbij de verwachting is dat deze groep ook de komende jaren nog groeit. Het is daarom belangrijk dat we nu alvast nadenken over de typen woningen die we nodig hebben, zodat deze inwoners in passende woningen zo gezond mogelijk oud kunnen worden in onze gemeente.’

Jacob Boonstra benadrukt deze noodzaak ook vanuit zorg: ‘We willen onze inwoners een fijn thuis bieden en dat is meer dan alleen een dak boven het hoofd. Met name ouderen en anderen met een hulp- of ondersteuningsvraag hebben de juiste zorg; sociale binding en ontmoeting; en voorzieningen, zoals winkels en een huisarts in de buurt nodig. Op die manier kunnen zij goed meedoen in onze gemeenschap. Met deze visie zorgen we dat de bouw van woningen en de behoefte aan zorg goed op elkaar zijn afgestemd.’ 

Stip op de horizon met 17 speerpunten

De visie geeft inzicht in de vraagstukken rond wonen en zorg en zet een stip op de horizon: waar willen we staan in 2030? In de visie staan 17 speerpunten voor 2030 beschreven die gaan over passende woningen, toekomstbestendige zorg en een vitale leefomgeving. Voorbeelden hiervan zijn:

  • We stimuleren de doorstroom van ouderen naar passende huisvesting;
  • Bij ontwikkeling van nieuwe woonlocaties kijken we naar mogelijkheden voor een mix van jong en oud;
  • Aanbod van zorg is toekomstbestendig doordat aanbieders dit organisatie- en domeinoverstijgend organiseren;
  • We zorgen ervoor dat er in alle dorpen voldoende ontmoetingsmogelijkheden zijn. Zowel in gebouwen als in de openbare ruimte.

De visie op wonen, welzijn en zorg is geschreven met inbreng van de woningcorporatie, zorgaanbieders, welzijnsorganisaties en dorpsraden. Na besluitvorming over de visie maakt de gemeente afspraken met deze partijen over de uitvoering van de speerpunten uit de visie en de onderlinge samenwerking.