Coronatoegangsbewijs voor evenementen, horeca of culturele activiteiten

Vanaf 25 september 2021 heeft iedereen van 13 jaar en ouder op sommige plekken een coronatoegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld in de horeca, bij een evenement, sportwedstrijd of culturele voorstelling. Maar niet in winkels of tijdens het sporten.

Wat is het coronatoegangsbewijs?

Het coronatoegangsbewijs is een vaccinatiebewijs, herstelbewijs, of een testbewijs van maximaal 24 uur oud. Vanaf zaterdag 25 september wordt u als bezoeker in de horeca en bij evenementen of culturele voorstellingen gevraagd om uw coronatoegangsbewijs te tonen.

Hoe werkt het coronatoegangsbewijs in de dagelijkse praktijk?

Wilt u naar een festival of uit eten in een restaurant? Gaat u een cultureel uitje doen of sporten? Neem dan voortaan uw coronatoegangsbewijs mee. Vanaf 25 september heeft u die nodig voor toegang in alle horeca (behalve afhaalrestaurants of afhalen bij sportkantines), en ook bij evenementen zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden. Verder kunt u ook gevraagd worden om uw coronatoegangsbewijs te laten zien bij vertoning van kunst en cultuur, zoals in de bioscoop of het theater. Dit geldt allemaal voor binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Terrassen van eet- en drinkgelegenheden zijn uitgezonderd.

Meer weten? Kijk voor een volledige opsomming van alle situaties in de dagelijkse praktijk op www.rijksoverheid.nl/coronatoegangsbewijs.

Hoe kom ik aan een coronatoegangsbewijs?

Download de CoronaCheck-app en klik op: QR-code maken. Selecteer waar je een QR-code van wilt maken. Voor een testbewijs gebruikt u de ophaalcode die u per sms of e-mail van de testlocatie heeft gekregen. Voor een herstelbewijs of vaccinatiebewijs haalt u uw gegevens op met uw DigiD. Voor meer informatie, kijk op coronacheck.nl

Liever een papieren coronabewijs?

U kunt uw QR-code zelf printen. Bijvoorbeeld als u geen smartphone heeft. Ga naar coronacheck.nl en volg de stappen. Heeft u geen DigiD, smartphone of computer met printer? Vraag iemand in uw omgeving om te helpen. Of ga naar het informatiepunt digitale overheid in de bibliotheken. Komt u er echt niet uit, neem dan contact op met 0800-1351 en vraag naar de mogelijkheden (bereikbaar van ma. t/m zo. van 8-20u). Dan kunt u in sommige gevallen een coronatoegangsbewijs (in dit geval alleen vaccinatiebewijs of herstelbewijs) op papier thuisgestuurd krijgen.

Waar kan ik naartoe voor een toegangstest?

U kunt u gratis laten testen bij een toegangstestlocatie bij u in de buurt. Kijk op testenvoortoegang.nl voor een locatie bij u in de buurt en maak online een afspraak. In principe ontvangt u de uitslag binnen twee uur. De uitslag is 24 uur geldig.