Unieke gotische vondst in Dwingeloo

In de voormalige bibliotheek van Dwingeloo is een bijzondere gotische vondst gedaan. Zo blijkt de schouw die tijdens de verbouwing in 1975 is aangebracht hoge historische waarde te hebben: de schouw is gemaakt begin 1700 en afkomstig uit Lheebroek. De gebinten in de voormalige deel zijn voorzien van laatgotische details.

Bij het onderzoek naar de eikenhouten gebintconstructie kwamen nog meer bijzondere details naar boven. Veel gebintonderdelen blijken te zijn hergebruikt, afkomstig uit hallenhuisboerderijen die in de omgeving zijn afgebroken. Dit gebeurde in Drenthe vaker. De oudste gebinten in de boerderij stammen uit het jaar 1565. Eén ankerbalk is voorzien van een bijzonder ‘peerkraalmotief’, een architectonische versiering die stamt uit de Gotische tijd (tussen 1300 en 1550). Het is zeer bijzonder dat een dergelijk motief wordt aangetroffen in een Drentse hallenhuisboerderij: uniek in Drenthe.

Science Hub

In het pand komt de ‘Science Hub’ van het Astronomisch instituut ASTRON. Volgens wethouder van Schelven komen cultuurhistorie en toekomst in dit nieuwe informatiecentrum op een unieke manier bij elkaar. Voor de toekomst van de Science Hub heeft de vondst geen gevolgen; bij de realisatie van de Hub is afgesproken dat de monumentale waarden gerespecteerd en behouden moeten worden.

Rapport

Het rapport van Bouwhistoricus Jim Klingers (met medewerking van boerderijenexpert Dr. pr. Pressler en Drents Archief) is beschikbaar via www.klingersbouwhistorie.nl

Unieke vondst in Dwingeloo