Zandroos koopt bouwperceel in Kalterbroeken

Op donderdag 19 april 2018 ondertekenden woongroep Zandroos en gemeente Westerveld de koopovereenkomst voor een stuk grond in het noordelijk deel van de wijk Kalterbroeken in Diever. Daarmee is de Zandroos de eerste partij die start met bouwactiviteiten in dit deel van de wijk.

Het wooncomplex  van de Zandroos bestaat straks uit 22 appartementen waarvan 10 koop- en 12 sociale huurappartementen. In het complex komen gemeenschappelijke ruimten die voor allerlei  uiteenlopende doeleinden gebruikt kunnen worden. Akke Overzet, voorzitter van de Zandroos: ‘Bij het realiseren van ons nieuwe pand hebben we duurzaamheid en energie-neutraal hoog in het vaandel staan. Voor de directe omgeving rond het gebouw denken we aan een terras, een moestuin en een voedselbos. Ook vinden we het belangrijk actief bij te dragen aan het versterken van de leefbaarheid en de sociale samenhang in onze nieuwe woonomgeving. We zoeken daarom aansluiting bij vraag en aanbod in de buurt.’

Gasloos en nul op de meter

Wethouder Erik van Schelven: ‘Ik ben er trots op dat de mensen van de Zandroos kiezen voor gezamenlijk wonen in de wijk Kalterbroeken. Bij het ontwerp en de bouw zijn duurzaam en natuurlijk sleutelwoorden. Daarmee onderstrepen zij de waarden en uitstraling van de wijk die wij als gemeente zo belangrijk vinden. Het nieuwe gebouw past naadloos binnen de nieuwe beeld- en duurzaamheids-eisen voor Kalterbroeken.’
Het wooncomplex is gasloos en voldoet aan ‘nul op de meter’. Zo worden er een luchtwarmtepomp, zonnepanelen en een sedum dak gerealiseerd. In het ontwerp is rekening gehouden met natuurlijke en duurzame bouwmaterialen.

Voorbeeld van natuurlijk wonen

Woongroep Zandroos heeft een positief rapport gekregen van de Drentse Energie Organisatie over het ontwerp. De organisatie vindt het complex een goed voorbeeld van natuurlijk wonen en de community gedachte. Daardoor heeft de groep goedkeuring gekregen voor de financiering. Ook de welstand commissie is zeer te spreken over het ontwerp.

Ondertekening koopovereenkomst De Zandroos
Ondertekening koopovereenkomst De Zandroos

Artist impression De Zandroos
Artist impression De Zandroos