4 en 5 mei 2020

De dodenherdenking en de viering van vrijheid krijgt dit jaar een andere invulling. Burgemeester Jager roept iedereen op om op 4 mei halfstok te vlaggen en op 5 mei met de Nationale driekleur in top.

Ieder jaar mag het gemeentebestuur tijdens de dodenherdenkingen op 4 mei, een toespraak houden. Een aantal zinnen uit de toespraak van 4 mei 2019 wil ik graag terugbrengen in uw herinnering: “Volgend jaar is het een jubileumjaar – 75 jaar vrijheid – en zal er waarschijnlijk nóg meer dan dit jaar aandacht zijn voor het moment waarop de Sherman-tanks, Willy-jeeps en Liberator-motoren van de geallieerden door de Nederlandse straten reden. Samen met het vieren van de vrijheid, herdenken we óók, want het vieren van onze vrijheid is niet los te zien van de gruwelijke jaren die daaraan vooraf gingen: de 5-mei-viering en de 4-mei-herdenking zijn met elkaar verstrengeld.”

Hoe anders blijkt de realiteit nu te zijn: door de maatregelen die hard nodig zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en het aantal slachtoffers te reduceren, kunnen de herdenkingen en de vieringen niet doorgaan zoals gepland. In het jaar waarin we 75 jaar vrijheid uitbundig zouden vieren, wordt onze bewegingsvrijheid juist erg beperkt. We weten waarvoor die maatregelen nodig zijn: om onszelf én anderen te beschermen tegen een afschuwelijk virus. Het is goed om dat steeds voor ogen te houden, om positief te blijven, om oog voor elkaar te houden én daar waar het kan binnen de maatregelen elkaar te helpen.

Vlaggen

De bijeenkomsten op 4 en 5 mei zullen dit jaar een totaal ander karakter hebben dan in voorgaande jaren. We kunnen niet samenkomen, maar we kunnen wél met elkaar verbonden zijn door een gezamenlijke uiting. We kunnen samen vlaggen. Ik wil u vragen, op 4 mei halfstok te vlaggen en op 5 mei te vlaggen met de Nationale driekleur in top.

Dank u wel.

H. Jager
Burgemeester

Bovenstaande oproep is óók (verkort) in beeld en geluid beschikbaar:

Nationaal comité 4 en 5 mei

Op de website van het Nationaal comité 4 en 5 mei staan meerdere manieren om op 4 mei thuis te herdenken en op 5 mei thuis de vrijheid te vieren (naast het vlaggen). Suggesties voor 4 mei zijn:

• de herdenking op De Dam thuis via de televisie of online volgen
  • wanneer u een goede trompettist bent, de taptoe blazen om 19.58 uur
  • het eerste couplet van het Wilhemus zingen na de twee minuten stilte
  • virtueel een bloem te leggen bij de 3.900 monumenten in heel Nederland

Een suggestie voor het thuis vieren van bevrijdingsdag zijn is het 5 mei-concert op NPO1 om 20.35 uur.

Zie voor meer informatie op de website van het Nationaal comité 4 en 5 mei.