Preventieve bespuiting eikenprocessierups

Op verschillende locaties in de gemeente Westerveld wordt de eikenprocessierups de komende weken preventief bestreden. Dit gebeurt op plekken waar vorig jaar veel nesten zijn aangetroffen. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt niet alleen in het buitengebied op deze wijze bestreden, maar vanaf nu ook gemeentelijke eikenbomen in de dorpen.

Biologische bestrijding

Dit gebeurt door de eikenbomen te bespuiten met nematoden (aaltjes). Een biologische en natuurvriendelijke manier van bestrijding om te voorkomen dat de rupsen groeien en brandharen ontstaan, die een gevaar opleveren voor de gezondheid van mensen en dieren. Ongeveer twee weken na de eerste ronde wordt nog een tweede bestrijdingsronde uitgevoerd.

Uitvoering in de avond en ’s nachts

Het bespuiten van de bomen met de nematoden wordt ’s avonds en/of ’s nachts uitgevoerd. Dit is nodig omdat nematoden niet tegen zonlicht kunnen. De nematoden worden over de gehele kroon van de eikenboom gespoten en infecteren de rups. Met deze preventieve bestrijding wordt de plaagdruk met gemiddeld 90 procent verminderd. De bespuiting kan geluidshinder met zich meebrengen.

Informatie over gezondheidsklachten door de eikenprocessierups kunt u onder andere krijgen bij GGD Drenthe.
Wanneer u een nest met eikenprocessierupsen langs gemeentelijke wegen en paden ziet, kunt u dit digitaal melden of bellen naar telefoonnummer 14 0521.