Open Monumentenweekend Westerveld

Van donderdag 7 tot en met zondag 10 september is het Open Monumentenweekend Westerveld en is er van alles te beleven, bekijken en beluisteren in de gemeente Westerveld. Er is een gevarieerd programma samengesteld dat geheel in het teken staat van het thema van de 31ste Bank Giro Loterij Open Monumentendag: ‘Boeren, burgers en buitenlui’.
Het lange weekend begint met de landelijke opening van de 31ste Bank Giro Loterij Open Monumentendag op donderdag 7 september op Landgoed Overcinge in Havelte. De officiële openingshandeling wordt verricht door prof. mr. Pieter van Vollenhoven tijdens een openingsceremonie die om 15.30 uur begint.

Rond de toren van de Clemenskerk

Op vrijdag 8 september is er van alles te beleven rond de toren van de Clemenskerk in Havelte. Het Kameraoperahuis speelt bij de kerk de voorstelling ‘Laat los’, bezoekers kunnen de kerk bezichtigen, luisteren naar het Chamadron en tokkelen vanaf de kerktoren (kinderen minimale lengte 1.40 m). Op het grasveld naast de kerk kunnen kinderen Oudhollandse spelletjes spelen en zich vermaken op een springkussen, geheel in de stijl van het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Er is een klein terras waar drankjes en andere versnaperingen verkrijgbaar zijn. De festiviteiten beginnen om 16.00 uur en duren tot 19.00 uur.

Nachtelijk beleving in Frederiksoord en Dwingeloo

Vrijdagavond is er tussen 20.00 uur en 01.00 uur de ‘Nachtelijke beleving in Frederiksoord en Dwingeloo’. In beide dorpen is er een bijzondere route uitgezet die bezoekers kunnen volgen.
In Frederiksoord kunnen zij onder andere genieten van muziek van Lavalu (o.a. bekend van het Pauperparadijs), verhalenvertellers, voorstellingen van Roestvrij Theater, mee met de Kolonietram en een kijkje nemen in de tent waar de wagens voor het Bloemencorso Frederiksoord worden versiert. Leden van de gemeenteraad van Westerveld bouwen als ‘desperado’s’ uit de tijd van Generaal Johannes van den Bosch een plaggenhut achter hotel Frederiksoord.
In Dwingeloo worden bezoekers onthaald door de dorpsomroeper op de kleine Brink met een passend drankje van weleer: boerenjongens en boerenmeisjes. Er zijn onder andere rondleidingen in de sfeervol verlichte Sint Nicolaaskerk en ’t Veurhuus van De Zaagkoele en er is streektaalmuziek. Bij de radiotelescoop kunt u het verhaal van de ‘Melkwegboeren’ over ASTRON en CAMRAS horen en bij RCN vakantiepark De Noordster genieten van  de voorstelling ‘Verbinding Verbroken van Roestvrij Theater.

Open Monumenten

Op zaterdag 9 en zondag 10 september kunnen bezoekers een kijkje nemen achter de voordeur van diverse monumenten in Westerveld. Onder andere de voormalige bloedzuigerij in Havelte, tolhuissmederij in Wittelte, sluiswachterswoning in Dieverbrug en het Koloniekerkje in Wilhelminaoord openen hun deuren voor publiek.  Het Kameroperahuis speelt op zaterdag de voorstelling ‘Wees welkom’ bij de houten kapel Obadja in Zorgvlied en op zondag ‘Doem of droom’ bij Huis Westerbeek in Frederiksoord. De voorstellingen worden op elk heel uur gespeeld en zijn gratis te bezoeken. Verder is er op zaterdag en zondag van alles te beleven op en rond de brinken in Dwingeloo, Havelte en Diever.

Informatiecentrum in Havelte

Tijdens het gehele weekend kunnen bezoekers van 10.00 uur tot 16.00 uur met vragen terecht bij een informatiecentrum in Erfgoedhuis De Spikerhof (voormalig gemeentehuis) aan de Boskampsbrugweg 2 in Havelte.  Medewerkers vertellen welke monumenten er open zijn en bezoekers kunnen daar een programmaboekje ophalen met de tijden van alle activiteiten en evenementen.

Een volledig overzicht van alle monumenten die hun deuren openen en de activiteiten die plaatsvinden, is te vinden op www.openmonumentendag.nl/westerveld  Het programma voor het gehele weekend is te vinden op www.hetnationaleparkvandrenthe.nl