Burgemeester Jager opent samen met Prinses Marianne haar tentoonstelling

Afgelopen vrijdag had Burgemeester Jager de eer om in Doldersum de tentoonstelling te openen van de ‘vergeten’ Prinses Marianne. Samen met de eigenaresse, Jeanine van der Zijden, voor de gelegenheid getransformeerd tot Prinses Marianne, onthulden ze het aankondigingsbord. Een divers gezelschap, zowel uit de gemeente Westerveld als ook uit Voorburg, mocht als eerste de tentoonstelling over het niet alledaagse leven van de prinses bezichtigen.

De ‘vergeten’ prinses

Prinses Marianne (1810-1883), de dochter van de latere Koning Willem I der Nederlanden, was haar tijd ver vooruit. Een gearrangeerd maar mislukt huwelijk, gevolgd door een liefdesrelatie met haar lakei-bibliothecaris en een uit liefde geboren, maar buitenechtelijke zoon maakte van prinses Marianne het zwarte schaap van Oranje en de geschiedenisboeken zwegen haar dood.
Ten onrechte, want deze Oranjeprinses was een bijzondere vrouw. Haar kunstzinnigheid, haar grote collectie schilderijen en haar eigen, voor iedereen toegankelijke museum, waren zeer opmerkelijk, evenals haar creativiteit, muzikaliteit, zakelijke inzichten en bovenal haar liefdadigheid.

Maatschappij van Weldadigheid

Prinses Marianne heeft vooral financieel gezien veel voor de Maatschappij van Weldadigheid betekent. Na haar dood bleek dat zij de anonieme schenker was geweest van het kapitaal waarmee de hoeven Willem III in Frederiksoord en Hoeve Dankbaarheid in Wilhelminaoord konden worden gerealiseerd. De naam van Hoeve Dankbaarheid werd in 1883 dan ook gewijzigd naar Hoeve Prinses Marianne.

Voorburg

Naast de gedeelde liefde voor kunst is er nog een overeenkomst die Prinses Marianne verbindt met de eigenaren van de B&B, en wel de plaats Voorburg.  Jeanine werd er geboren en zij als ook haar man Anouk woonden lange tijd in Voorburg. Net als Prinses Marianne die ook daar van bijzondere betekenis was.
Dit alles was voor Anouk en Jeanine reden genoeg om hun B&B open te stellen voor deze bijzondere tentoonstelling, samengesteld door Kees van der Leer uit Voorburg. Hij heeft samen met een aantal Voorburgers inmiddels een Stichting Erfgoed Prinses Marianne opgericht om zo haar nalatenschap en bijzondere geschiedenis niet verloren te laten gaan. Meer informatie vindt u op https://erfgoedprinsesmarianne.nl/

Burgemeester Jager: “Een mooi voorbeeld dat twee gemeenten die ogenschijnlijk ver uit elkaar liggen, Leidschendam-Voorburg en Westerveld, toch verschillende verbintenissen hebben, waarvan Prinses Marianne er één is. Dat daaruit deze mooie tentoonstelling tot stand is gekomen, laat ons zien dat er zoveel te bereiken is door de samenwerking op te zoeken.“

En zo komt alles samen in Hoeve Morgenster. Een tentoonstelling over het leven van Prinses Marianne met speciale aandacht voor haar relatie met de Maatschappij van Weldadigheid. Opdat zij niet meer vergeten wordt.

Praktische informatie

•    De tentoonstelling is elke vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur te bezichtigen en bij groepen van 4 of meer personen bent u ook op afspraak van harte welkom.
•    Entree € 2,50 (liefst contant).
•    Locatie B&B Hoeve Morgenster te Doldersum.
•    De tentoonstelling is boven via een vaste trap bereikbaar.

Meer informatie vindt u op www.demorgenster.eu

Burgemeester Jager opent samen met Prinses Marianne haar tentoonstelling

Burgemeester onthult samen met 'Prinses Marianne' het tentoonstellingsbord.

 

Het boek Marianne, samen met een oranjebittertje en oranjekoek om de opening te vieren.