Sociale experimenten 2019 van start

De gemeente Westerveld stelt een bedrag van € 50.000,- beschikbaar voor sociale experimenten die bijdragen aan het realiseren van toegankelijke, preventieve zorg. Deze experimenten werden 13 februari gepresenteerd en kunnen direct aan de slag.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”!
Deze al meer dan 50 jaar oude uitspraak van Pipi Langkous, gaf treffend de sfeer, energie, gesprekken en de experimenten weer van woensdagavond 13 februari.

Groot enthousiasme

In 2019 zijn, net als in 2018, organisaties in de gemeente Westerveld uitgedaagd om experimenten in  te dienen die een oplossing bieden voor vraagstukken in het Sociale Domein. Dit jaar waren dat onder andere vraagstukken rondom eenzaamheid, verbeteren leefstijl van groepen jongeren, toegankelijkheid en inclusiviteit voor iedereen.
Vernieuwende, interessante en bijzondere ideeën en experimenten presenteerden zich tijdens de interactieve bijeenkomst op 13 februari. De variatie van de ideeën was groot en de bevlogenheid van de bedenkers indrukwekkend.
Rond de 50 aanwezigen gingen met elkaar in gesprek en lieten zich informeren door de ingebrachte ideeën, er zijn verbindingen gelegd en mogelijke nieuwe samenwerkingen ontstaan.  Uiteindelijk kozen de aanwezigen samen welke ideeën en experimenten hen het meest inspireerde en uitgevoerd mogen worden.
Aan het eind van de dynamische bijeenkomst hoorden 11 ingebrachte ideeën dat zij gekozen waren. Dat betekent concreet dat ze vanaf nu van start kunnen gaan, de gevraagde financiering ontvangen en mee doen met bijeenkomsten samen met de andere gekozen experimenten.

De winnaars van 13 februari

De top 3 bestaat uit:

• Ontwikkeling en opstart Dementheek (Noorderboog)
  • Thuis in gesprek met de participatiewaaier (Welzijn Mensenwerk)
  • Arbeidsparticipatie als sleutel tot een inclusieve Westerveldse samenleving (Stichting de Notengaard)

De overige experimenten die morgen starten met een bijdrage van de gemeente zijn:

• Onbeperkt meedoen in de gemeente Westerveld (Sportbegeleiding Norbert Baas)
  • Koffie en Welzijn, gewoon bij ABE (Albert Heijn Havelte en Welzijn Mensenwerk)
  • Signaalkaart Eenzaamheid (Helpende Handen)
  • Eigen regie, leefbaarheid en positieve gezondheid voor inwoners gemeente Westerveld (De Nieuwe leefstijl)
  • EET MEE (Welzijn Mensenwerk)
  • Het goede gesprek met burgers van Westerveld aangaan (iCare)