Talent van Westerveld 2017

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op woensdag 17 januari 2018, is het Talent van Westerveld 2017 bekendgemaakt: Kunstwandeling Talentvol Diever.

In de periode van half november tot half december 2017 konden inwoners talenten aanmelden: de gemeente heeft 20 aanmeldingen ontvangen waarbij sommige initiatieven door meerdere personen aangedragen werden. Het college (de jury) heeft uit de aanmeldingen drie genomineerden geselecteerd die 10 januari 2018 bekendgemaakt zijn:

• Kunstwandeling Talentvol Diever
  • Wereldwinkels Westerveld (in Havelte en Diever)
  • Kerstverlichting Dorpskracht Geeuwenbrug

Van ieder genomineerd initiatief citeerde burgemeester Jager vanavond een aantal regels uit de aanmelding(en):

Over Kunstwandeling Talentvol Diever: Een geweldig leuk evenement voor de bewoners van het dorp, de omliggende dorpen, maar ook voor alle vakantiegangers en dagjesmensen die in onze regio verblijven. De initiatiefnemers zijn er in geslaagd om talenten uit de gemeente de gelegenheid geven – soms voor het eerst – naar buiten te treden, door een prachtige route te organiseren door het dorp waarbij diverse kunstenaars van schilderijen, keramiek, foto’s, bodypainting, sieraden, textiele werkvormen en nog veel meer, in de etalage gezet voor een breed publiek.

Over Wereldwinkels Westerveld: Een zeer hechte en vaste groep medewerkers heeft het bijzondere talent om binnen de gemeente Westerveld al ruim 30 jaar de fairtrade-gedachte een ruim draagvlak te bieden onder de bevolking. In tegenstelling tot recente landelijke ontwikkelingen, weten de medewerkers de bewoners van de gemeente Westerveld er langdurig van te overtuigen dat fairtrade noodzakelijk is voor lokale, landelijke en mondiale belangen. Inkoop bij bonafide leveranciers, voorlichting, verkoop op locaties, propageren van duurzaamheid en het bieden van alternatieven voor niet-fair-trade, zijn zaken die er mede toe konden leiden dat de gemeente Westerveld een trotse Fairtrade-gemeente is.

Over Kerstverlichting Dorpskracht Geeuwenbrug: Een groep van 12 bewoners – gesteund door vele andere bewoners – heeft het initiatief genomen om net als in Smilde, kerstornamenten langs de vaart te realiseren in de decembermaand. Na een paar bijeenkomsten werd een keuze gemaakt voor het ontwerp en de werkwijze. Daarna werd duidelijk dat het een kostbare klus zou worden. Een aantal subsidieverzoeken leverde niets op en uiteindelijk is door bijna het gehele dorp 1.800 euro bijeengebracht! Een mooi voorbeeld van saamhorigheid en doorzettingsvermogen waar niet alleen bewoners van de vaart bij betrokken zijn maar het hele dorp.

Beoordeling

De jury (bestaande uit alle collegeleden) heeft de initiatieven beoordeeld op de criteria:

• positiviteit
  • mensen met elkaar in contact brengen
  • daadkracht, doen
  • voor en door Westervelders.

Hier voldeden alle genomineerde initiatieven aan en het juryberaad was dan ook niet in een paar minuten klaar.

Als hét Talent van Westerveld 2017 is gekozen Kunstwandeling Talentvol Diever. De initiatiefnemers hebben naast de eer en aandacht, een cheque van € 500,- gekregen die aan het initiatief besteed moet worden.

Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden

Het Talent van Westerveld 2017: Kunstwandeling Talentvol Diever