Bijna 15 extra activiteiten voor 75 jaar bevrijding

In Westerveld worden in 2020 bijna 15 extra activiteiten georganiseerd rond ‘vrijheid vieren’ en het herdenken van oorlogsslachtoffers.

Afgelopen donderdagavond 23 januari 2020 kwam een groot deel van de organisatoren bijeen in het gemeentehuis. Zij kregen onder andere uitgelegd wat er komt kijken bij het aanvragen van een evenementenvergunning. Maar óók op welke provinciale en landelijke websites over 75 jaar bevrijding zij hun activiteit onder de aandacht kunnen brengen. Tenslotte was de bijeenkomst óók bedoeld om initiatiefnemers met elkaar in contact te brengen: om tips en trucs uit te wisselen voor het organiseren van een activiteit, maar óók om de krachten te bundelen. Meerdere initiatieven kunnen wellicht gecombineerd, een (mini-)festival vormen.
Burgemeester Jager ontving de organisatoren en reikte een symbolische beschikking uit waarmee het initiatief financieel gesteund wordt uit een budget dat voor 75 jaar bevrijding beschikbaar gesteld is.

Verder uitwerken

De initiatiefnemers van activiteiten gaan nu verder met het uitwerken van hun idee, aan de slag met een evenementenvergunningaanvraag én in een aantal gevallen samen verder praten over bundeling van activiteiten. Daarmee is nu nog niet een compleet en gedetailleerd overzicht te geven van de extra activiteiten naast de jaarlijkse 4-mei herdenkingen in Diever, Doldersum, Dwingeloo, Nijensleek en Vledder. Een tip van de sluier kan al wel opgelicht worden: wandel- en fietstochten langs oorlogsherinneringen in en rond Havelte, rondgang met oude legervoertuigen van Keep them rolling, theatervoorstelling van Roestvrij theater en een concert verzorgd door meerdere muziekverenigingen.

Landelijke activiteiten

Twee landelijke initiatieven doen óók Westerveld ‘aan’: op dit moment brandt het tijdelijke kunstwerk LEVENSLICHT van Daan Roosegaarde in Vledder (nog tot en met zondag 2 februari) en de vrijheid-express komt nog in het voorjaar. Dit is een bus met onder andere een podium, reflectieruimte, fototentoonstelling en het Dilemmaspel ‘De prijs van vrijheid’ en daarmee een plek waar ontmoetingen plaatsvinden en gesprekken gevoerd kunnen worden over vrijheid et cetera.
De data en route van de vrijheid-express in Westerveld is nog niet bekend.

Websites

Meer informatie over 75 jaar bevrijding in Drenthe is onder andere te vinden op de site van provincie Drenthe en thema-pagina’s van RTV Drenthe

Bijeenkomst initiatiefnemers extra activiteiten 75 jaar bevrijding