Het Talent van Westerveld 2019 bekend

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op woensdag 15 januari 2020, is het Talent van Westerveld 2019 bekendgemaakt: de EHBO-verenigingen in Westerveld.

In de periode van half november tot half december 2019 konden inwoners talenten aanmelden en de gemeente ontving vier aanmeldingen waaruit het college (de jury) hét talent heeft gekozen. Bij de aanmelding werd gevraagd om een motivatie en bij de bekendmaking werd een samenvatting van de binnengekomen motivaties voorgelezen door burgemeester Jager. De vier kanshebbers waren (in willekeurige volgorde):

• Meten is Weten. Een vereniging van burgers van Westerveld die strijden voor een gezonde, schone woonomgeving zonder bestrijdingsmiddelen in een mooi natuurlijk Westerveld. De vereniging heeft inmiddels meer dan 300 leden en heeft het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de gemeentelijke, provinciale en landelijke agenda gezet.
  • De Midwinterhoornblazers. Een groep van ongeveer 50 personen laat hun prachtige klanken horen tijdens de Adventweken en hebben een oud streekgebruik letterlijk weer nieuw leven ingeblazen. Dit doen ze nu alweer ongeveer 30 jaar. Ze blijven graag thuis tijdens deze winterperiode om het melancholieke geluid over de winterse velden te laten horen.
  • De EHBO-verenigingen in Westerveld. De EHBO-verenigingen hebben samen met het Ondernemersfonds Westerveld de AED's in kaart gebracht. Daarnaast hebben ze in gesprek met eigenaren gekeken, welke aanwezige AED's in een buitenkast geplaatst konden worden, zodat deze 24u bereikbaar werden. Daarnaast is er samen met de stichting gekeken naar witte vlekken en is er gezocht naar mogelijkheden om deze witte vlekken weg te werken. Ook geven de verenigingen reanimatiecursussen.
  • De bestrijding van de eikenprocessierups aan de Veendijk. De bewoners van dit buurtschap hebben samen de schouders onder de bestrijding van de rups gezet.

Bij de bekendmaking van de winnaar zei burgemeester Jager: “De jury, bestaande uit alle collegeleden, heeft de initiatieven besproken en beoordeeld op de criteria daadkracht, doen en ‘voor en door Westervelders’. Hier voldoen alle genomineerde initiatieven aan en het was dan ook niet gemakkelijk om hét talent te kiezen. We hebben gekozen voor een groep vrijwilligers die zich al jarenlang – relatief stilletjes maar met veel daadkracht - inzet voor cruciale momenten, namelijk de momenten dat een hart letterlijk stilvalt en een leven gered kan worden door toepassing van een AED of hartmassage. U begrijpt: we hebben verkozen Talent van Westerveld 2019: de EHBO-verenigingen Westerveld.”

Het Talent van Westerveld kreeg vervolgens een cheque overhandigd van € 500,-.

Voorgaande jaren

In januari 2016 werd het Activiteitenteam Wapse uitgeroepen tot hét talent, in januari 2017 de stichting Samen op de Duofiets en in januari 2018 werd de Kunstwandeling Talentvol Diever uitgeroepen tot Het Talent. In januari 2019 was er geen 'verkiezing' voor het Talent van Westerveld maar werden de winnaars van een fotowedstrijd bekendgemaakt.