Kunstwerk LEVENLICHT in Vledder

Het tijdelijke monument dat de komende dagen op bijna 200 plaatsen in Nederland licht schijnt ter nagedachtenis aan de joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, is in de gemeente Westerveld geplaatst in Vledder. Het kunstwerk van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde heeft een plek gekregen achter Hotel Brinkzicht aan Het Steegien.

Over het kunstwerk

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: LEVENSLICHT.

Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Het tijdelijke lichtmonument wordt in 170 gemeenten getoond waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Donderdagavond 16 januari 2020 is het monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) gepresenteerd in de Stieltjesstraat / Eva Cohen-Hartogkade aan de Maas in Rotterdam. Hierna zijn de stenen verdeeld over de 170 deelnemende gemeenten en zo is óók een deel van de stenen in Westerveld aangekomen, waar ze een plek aan Het Steegien in Vledder hebben gekregen. Het tijdelijke kunstwerk in het veld achter Hotel Brinkzicht is goed te zien vanaf de weg en het fietspad.

Bron informatie over LEVENSLICHT

Kunstwerk LEVENSLICHT