Gazon wordt bloemrijk grasveld

Binnenkort wordt gestart met de werkzaamheden die het groene gazon aan de Ten Berghe in Vledder veranderen in een bloemrijk grasveld. Een bloemrijk grasveld bevat naast grassen ook veel meerjarige bloemen. Dit zorgt voor een betere leefomgeving voor insecten, waar ook vogels en kleine zoogdieren van profiteren. Bloemen zorgen voor voedsel en zijn belangrijk voor de groei van alles wat er in het grasland leeft. Kortom, meer biodiversiteit en daarmee meer beleving.

Een goed begin is het halve werk

Om dit alles mogelijk te maken worden er eerst werkzaamheden uitgevoerd die helaas voor een minder kleurrijk en divers beeld zorgen. Het najaar (september/oktober) is de perfecte periode om het zaad van de bloemen te zaaien. Om deze zaden een kans te geven uit te groeien tot een bloemrijk grasveld, wordt eerst de graszode verwijderd. De zode wordt hiervoor meerdere malen bewerkt. Deze bewerking is noodzakelijk voor een goede start, maar zorgt wel tijdelijk voor een minder aantrekkelijk beeld.

Tot bloei komen

Een meerjarig bloemrijk grasveld gaat vanaf het tweede of derde jaar na het inzaaien bloeien. De planten investeren eerst in de wortels en bladeren. Door ook het beheer aan te passen, zorgen we voor een blijvende, bloemrijke verandering waar we jaar na jaar van kunnen genieten.

Bloemenmengsel
Foto: bloemrijk grasveld