Maak zelf compost en verklein de afvalberg

“Ik wil een compostbak, omdat het de afvalberg verkleint en daar doe ik graag aan mee. Zelf composteren maakt niet alleen mijzelf, maar vooral mijn groenten en planten supertevree” Met deze slagzin was Anneke Timmerman één van de winnaars van een compostbak. Alle prijswinnaars waren uitgenodigd om op de gemeentewerf in Dieverbrug hun prijs in ontvangst te nemen. Wethouder Henk Doeven reikte namens de gemeente de prijzen uit en hielp direct een handje om de grote compostbakken in de diverse auto’s te krijgen.

Prijsvraag

Onder het motto ‘maak zelf compost en verklein de afvalberg’ schreef de gemeente onlangs een prijsvraag uit in de Westervelder Wolder Courant, met als prijs een eigen compostbak. Inwoners hoefden slechts een mailtje te sturen waarin ze de volgende zin afmaakten: ik wil een compostbak omdat…


Van afval naar grondstof

Op rijm, of niet op rijm. Grappig of serieus. Alle inzendingen hadden één ding gemeen, de wil om positief bij te dragen aan milieu en klimaat.
En dat is precies wat ook de gemeente Westerveld nastreeft.

Wethouder Henk Doeven: “We hebben als gemeente de ambitie om in 2050 een volledig circulaire gemeente te zijn. Dat betekent onder meer dat afval zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Door te composteren wordt het groente, fruit en tuinafval hergebruikt en spreken we niet meer van afval, maar van grondstof. Dit gebeurt op grotere schaal met het gft-afval dat in onze gemeente wordt opgehaald en op kleinere schaal nu ook bij onze prijswinnaars. Hun eigen gft-afval verandert met de compostbak in een goede bodemverbeteraar voor de tuin.”

Prijswinnaars compostbak

foto: drie winnaars met hun prijs. v.l.n.r.: Wethouder Henk Doeven, Stefanie de Nekker, Anneke Timmerman en Cay Linsen.