Nieuwe was- en strijkservice in gemeente Westerveld

Vanmiddag opende wethouder Jacob Boonstra samen met Celine Perton-Broekman van Stichting Veuruut een nieuwe was- en strijkservice (WaST) in de gemeente Westerveld. WaST is per 1 juli gestart.

WaST, gevestigd in Nijensleek, haalt het wasgoed aan huis op en brengt het binnen drie dagen gewassen en gestreken terug. Alle inwoners van Westerveld kunnen hier gebruik van maken. Inwoners die een indicatie hebben voor Huishoudelijke Ondersteuning vanuit de Wmo kunnen met een korting gebruik van maken van de service en tot en met november van dit jaar zelfs geheel zonder eigen bijdrage.

Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo

Voor inwoners die nu een lopende indicatie voor huishoudelijke ondersteuning hebben, verandert er niets. Deze indicatie blijft geldig zoals is beschreven in de beschikking. In sommige situaties verzorgt de huishoudelijke hulp ook (deels) de was. Ook dan blijft de huishoudelijke hulp de was verzorgen. Inwoners kunnen er wel voor kiezen om eerder over te stappen. Wanneer een indicatie afloopt en een inwoner een nieuwe Wmo-aanvraag doet, neemt de consulent Sociaal Domein contact op. Samen met de inwoner wordt er gekeken naar de best passende invulling van huishoudelijke ondersteuning. Vaak betekent dit dat er geen tijd meer geïndiceerd wordt voor wassen en strijken. De huishoudelijke hulp verzorgt vanaf dan niet meer het was- en/of strijkgoed. Tegen een gereduceerd tarief kan er gebruik gemaakt worden van de was- en strijkservice bij WaST.  

Ter introductie hoeven inwoners met een indicatie tot en met 1 november 2022 geen eigen bijdrage voor de was te betalen. Van november 2022 t/m 31 mei 2023 is de bijdrage € 2,50 per waszak en vanaf juni 2023 is de bijdrage € 5,- per waszak. In een waszak past ongeveer het wasgoed van één week (één- of tweepersoonshuishouden). Deze kosten zijn gelijk aan de kosten van een thuiswas, zoals berekend door het Nibud.

Wethouder Jacob Boonstra is enthousiast over deze nieuwe voorziening: ‘’We vinden het belangrijk dat de was- en strijkservice in onze gemeente gehuisvest is. Daarom hebben we een samenwerking met Stichting Veuruut in Nijensleek opgezet. Veuruut helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen en biedt hen een baan aan. Op deze manier ontlasten we enerzijds de zorg en bieden we anderzijds werkgelegenheid aan in onze eigen gemeente’’.

Kijk voor meer informatie op www.wast-westerveld.nl

Opening was- en strijkservice (WaST)