Westerveld verwijdert obstakels op fietspaden

Gemeente Westerveld verwijdert de komende tijd paaltjes en andere obstakels op fietspaden en -routes in de gemeente.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat er veel ongevallen gebeuren op en langs fietspaden door obstakels en paaltjes.  Wethouder Homme Geertsma: “We willen graag dé fietsgemeente worden van Drenthe en veiligheid voor fietsers is daarbij een belangrijk aspect. Daarom hebben we in 2016 een inventarisatie laten doen naar nut en noodzaak van de paaltjes en obstakels op fietspaden. Dit heeft ons doen besluiten om op ongeveer honderd locaties de obstakels te verwijderen”.  Op locaties waar de paaltjes en/of obstakels een duidelijk bewezen functie hebben en de situatie juist veiliger maken worden deze beter zichtbaar gemaakt en gemarkeerd.

De actie is onderdeel van het plan ‘Veilig op de fiets in Westerveld’ dat eind 2015 is opgesteld. Voor dit plan heeft de gemeente onder andere inwoners gevraagd om knelpunten aan te dragen. In het  plan zijn verschillende verbeterpunten met betrekking tot de verkeersveiligheid van fietsers opgenomen, waaronder het verwijderen van obstakels en paaltjes. Verder zijn gevaarlijke oversteken en routes benoemd voor fietsers, zoals de Mussels en de oversteek bij de Valderseweg in Dwingeloo. Mede naar aanleiding daarvan wordt een fietspad aangelegd langs de Mussels en komt er een rotonde bij de Valderseweg. Beide projecten worden mede mogelijk gemaakt dankzij financiering vanuit de provincie.

Om de positie van de fietser in Westerveld de komende jaren nog verder te verbeteren wordt  in 2018 een integraal fietsplan opgesteld met een visie op fietsen in de gemeente Westerveld.