De Twingel is winnend ontwerp

Zaterdag 2 juni 2018 zijn de winnaars van de Drentse Architectuurprijs 2018 bekendgemaakt: de vakjury heeft gekozen voor het ontwerp van brede school De Twingel in Dwingeloo, ontworpen door De Zwarte Hond uit Groningen.

De publieksprijs werd uitgereikt aan de architect van de schaapskooi in Ruinen: Architectenburo Van Ruth bv uit Dwingeloo. Hoewel de naam anders doet vermoeden staat ook het winnend ontwerp van de publieksprijs op Westervelds grondgebied. Voor de publieksprijs waren 32 projecten genomineerd waarvan zes in Westerveld: het informatiecentrum in de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld, brede school De Twingel in Dwingeloo, de nieuwe koloniewoningen in Frederiksoord, een bijzondere woning aan het Holtien in Dwingeloo, het Globetheater in Diever en de schaapskooi Ruinen. Van het informatiecentrum en De Twingel is gemeente Westerveld de opdrachtgever.

De Twingel

Op 30 september 2016 was de officiële opening van De Twingel die onderdak biedt aan OBS Burgemeester W.A. Storkschool, CBS de Fontein en kinderopvang Kaka. In december 2013 koos het college van B&W voor architectenbureau De Zwarte Hond uit Groningen voor het ontwerpen van dit gebouw, op voordracht van een jury waarin de toen bekende gebruikers in vertegenwoordigd waren. In juni 2014 werd het voorlopig ontwerp gepresenteerd. Uit het nieuwsbericht dat de gemeente daarover toen heeft geschreven:

De architect heeft zich bij het ontwerp van de Brede school laten inspireren door het cultuurhistorische karakter van Dwingeloo en woningen in de directe omgeving van de locatie. Het gebouw bestaat als het ware uit vier woningen die samen één geheel vormen. Het hart van de school wordt gevormd door een centrale ruimte waar ook de bibliotheekfunctie een plek krijgt. Vanuit het hart, kunnen leerlingen en ouders naar de O.B.S. Burgemeester W.A. Storkschool, C.B.S. De Fontein, de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. In het ontwerp is verder rekening gehouden met meerdere duurzaamheidaspecten, waaronder goede isolatie, gebruik van daglicht en een flexibele indeling.

Naast het voorlopig ontwerp van het gebouw, is óók het ontwerp voor de directe omgeving gepresenteerd met een schoolplein, parkeergelegenheid voor bezoekers van de sportaccommodaties en een zogeheten ‘kiss & ride-strook’. Daarnaast is een alternatieve route tot het terrein voor fietsers en voetgangers ontworpen aan de achterzijde van het gebouw via het Kerkpad. Deze alternatieve toegangsroute is ontwikkeld om fiets- en voetgangers zoveel mogelijk te scheiden van het gemotoriseerde verkeer met het oog op de verkeersveiligheid.

Voorlopig ontwerp 2014 De Twingel

2014: voorlopig ontwerp