Folie of plakstrips werken niet tegen eikenprocessierups

Het duurt niet lang meer of de eikenprocessierups laat zijn brandharen weer zien. De haren van de eikenprocessierups kunnen de bekende klachten van jeuk veroorzaken. Niet alleen de gemeente probeert de overlast van de rups te beperken, maar ook inwoners en andere terrein beherende organisaties zijn druk met maatregelen.

Steeds vaker zien we dat men de rupsen probeert de bestrijden door bomen in te wikkelen met folie of plakband. Dit werkt juist averechts. Veel beter is het om de natuurlijke vijand van de rups de ruimte te geven zoals vogels, insecten en vleermuizen.

Folie werkt averechts

Folie werkt averechts: het trekt juist meer rupsen aan. Bovendien hindert de folie de bestrijders van gemeentelijke bomen bij het verwijderen van de eikenprocessierups. Ook zien we soms plakstrips rond de bomen. Doordat rupsen blijven plakken raken ze in paniek. Hierdoor laten ze juist meer brandharen los. Waardoor weer meer overlast ontstaat. Bovendien plakken ook nuttige insecten, vleermuizen en vogels vast aan de strippen.

Verwijder folie en plakstrips

Plak daarom geen plasticfolie of plakstrips op eikenbomen. Heeft u al folie om een boom gewikkeld? Haal dit dan zo snel mogelijk weg, zodat bestrijders hun werk goed kunnen doen.

Biodiversiteit vergroten

Door verschillende bloeiende planten in uw tuin te planten, nestkastjes op te hangen en te zorgen voor een insecten- of bijenhotel helpt u de biodiversiteit vergroten. Dit levert niet direct resultaat op, maar op langere termijn helpt dit de eikenprocessierups te bestrijden. De gemeente geeft de natuurlijke vijanden óók de ruimte. Daarnaast wordt op drukke plekken de nesten van de eikenprocessierups weggezogen.

Meer informatie over de bestrijding van de eikenprocessierups