Basisscholen krijgen interactief spel over zwerfafval

Donderdag 30 maart 2017 heeft wethouder Geertsma op OBS De Singelier in Diever, het eerste ‘Hou ’t schoon 5minutendoosje’ aangeboden. Alle basisscholen in Westerveld krijgen van de gemeente dit interactieve, educatieve spel dat bekend is van RTL Telekids.

In het doosje zitten kaarten met onder andere quizvragen en opdrachten, waarbij eerst bijvoorbeeld naar een filmpje op het digibord wordt gekeken. Er is zelfs een competitie mogelijk met andere scholen. Er zitten meer dan 30 opdracht-/spelkaarten in het doosje. Voor de groepen, zijn er verschillende quizvragen en opdrachten, dus wanneer de leerlingen na de zomervakantie naar een andere groep gaan, krijgen ze weer andere vragen en opdrachten voorgeschoteld.

De naam ‘5 minuten’ verwijst naar het moment dat de reguliere les al afgelopen is, maar het nog een paar minuten duurt tot de bel gaat. De docent en de groep hebben dan nog een paar minuten ‘over’, maar die tijd is te kort om aan iets nieuws te beginnen. Een goed moment om met de groep nog even een filmpje te bekijken van een paar minuten van ‘Hou ’t schoon’ of een paar quizvragen te spelen!

Zwerfvuilactie

Het aanbieden van het ‘Hou ’t schoon 5minutendoosje’ is in de weken van de jaarlijkse zwerfvuilactie in Westerveld. Ieder jaar prikken en rapen honderden leerlingen van de basisscholen in Westerveld, zwerfvuil op tijdens de zwerfvuilactie. Dit jaar is de zwerfvuilactie van 27 maart tot en met vrijdag 7 april 2017 en bijna 600 leerlingen doen dit jaar mee. De leerlingen van De Singelier hadden afgelopen maandag hun zwerfvuilactie. Met het ‘Hou ’t schoon 5minutendoosje’ wordt ook de rest van het schooljaar, op een leuke en interactieve manier, aandacht besteed aan (voorkomen van) zwerfvuil.

Eerste spel over zwerfvuil overhandigd