Informatiebord bij kogelvanger Wapse

Op donderdag 23 maart 2017 onthulde wethouder Erik van Schelven samen met Homme Geertsma, voorzitter van de Historische Vereniging Gemeente Diever, een informatiebord bij een gerestaureerde kogelvanger aan het fietspad Doldersummerweg in Wapse.

Dit informatiebord dat de historische vereniging en Natuurmonumenten samen hebben ontwikkeld,  geeft een inkijkje in het ontstaan van kogelvangers en waarvoor ze dienden.

Om de plek van de kogelvanger gemakkelijk vindbaar te maken voor publiek is naast het fietspad Doldersummerweg het bordje Kogelvangerweg geplaatst. Wethouder Van Schelven: “Met de plaatsing van het informatiebord, een mooie samenwerking tussen de historische vereniging en Natuurmonumenten, maken we een stukje oorlogserfgoed in onze gemeente zichtbaar. Nog mooier zou het zijn als deze kogelvanger toegevoegd zou worden aan de vrijwillige monumentenlijst van de gemeente. Ik roep de historische vereniging Diever dan ook graag op om een voordracht te doen”.

Kogelvanger

De kogelvanger aan de Kogelvangerweg werd weer zichtbaar gemaakt door de Historische Vereniging Gemeente Diever en maakt samen met nog drie kogelvangers onderdeel uit van vier schietbanen die eind 1906, begin 1907 werden aangelegd en de Doldersummerweg kruisten. Deze schietbanen werden gebruikt door militairen die van 1905 tot 1908 een bivakkamp hadden in het gebied tussen Kalteren en Wapse. De straatnaam De Kamp herinnert hier nog aan. De kogelvangers op de schietbanen waren 4,50 meter hoog, bovenop 13 meter lang en 1,50 meter breed. Bovenop stond een dubbel houtscherm van 2 meter, gevuld met grind om de kogels op te vangen.

Frederiksoord

Een dergelijke schietbaan is er ook aangelegd in Frederiksoord. Deze werd in 2011 heropend na een restauratie en geeft een goede indruk van hoe een complete schietbaan eruit heeft gezien. Het is bijzonder dat een gemeente twee zichtbare historische schietbanen op haar grondgebied heeft. De schietbanen zijn in de afgelopen jaren in meeste gemeenten geheel verdwenen.

Onthulling informatiebord