Subsidie voor havezate Oldengaerde

De gemeente Westerveld verstrekt € 25.000 subsidie aan Het Drentse Landschap voor de aanschaf van audiovisuele middelen voor havezate Oldengaerde. Door de inzet van audiovisuele middelen krijgt de bezoeker, naast de eigen ervaring, een totaalbeeld van de geschiedenis en het verhaal van het bijzondere landgoed.

Wethouder de Jong: “Ik ben blij dat deze historische parel in de gemeente Westerveld na de restauratie wordt opengesteld voor het publiek. Dat we met deze subsidie kunnen bijdragen aan de beleving van het bezoek is prachtig. Zelf vind ik het heel leerzaam om plekken als deze te bezoeken en via een audiotour rondgeleid te worden. Op die manier zien bezoekers niet alleen de prachtige plek, maar doen ze ook heel veel kennis op over het landgoed en de havezate.”

Oldengaerde opengesteld voor publiek

Binnenkort start de uitgebreide restauratie, die waarschijnlijk meer dan een jaar gaat duren. Na de restauratie en herbestemming van de havezate komen twee logiesappartementen beschikbaar. In de meest karakteristieke ruimten kunnen culturele activiteiten worden ontplooid. Naast deze activiteiten gaat de havezate fungeren als museumhuis. Bezoekers kunnen op bepaalde tijden de historische kamers verkennen en ervaren hoe het was om te verblijven op een historische buitenplaats.

Landgoed Oldengaerde dateert uit de 15e eeuw en is in al die eeuwen in bezit geweest van slechts een klein aantal families. De laatste twee eeuwen was het in bezit van de familie Westra van Holthe/Willinge. De laatste particuliere eigenaren, de vier zusters Willinge, hebben het landgoed eind 2013 aan Het Drentse Landschap overgedragen.

Stichting Het Drentse Landschap

Stichting Het Drentse Landschap zet zich sinds 1934 in voor de bescherming van de natuur en het erfgoed in Drenthe. De stichting heeft de zorg over bijna 9.000 hectare natuur, ruim 300 gebouwde objecten, 22 hunebedden en vele archeologische objecten, zoals grafheuvels.