Fitheidstest in Diever groot succes

Zaterdag 25 maart 2023 hebben 230 zestigplussers meegedaan aan een gratis fitheidstest in dorpshuis Hart van Diever. Deze test is onderdeel van het project Sociaal Vitaal Diever e.o., dit is een beweeg- en gezondheidsproject voor inwoners van zestig jaar en ouder uit Diever, Dieverbrug, Geeuwenbrug, Wapse, Wittelte, Zorgvlied, Wateren en Oude Willem die willen werken aan hun fitheid, gezondheid en sociaal welbevinden.

Wethouder Jacob Boonstra over het project: “Samenwerking tussen lokale partijen is een grote kracht van dit project. Daarnaast gaat het niet alleen om het testen van de fitheid van inwoners, maar ook om het bevorderen van de sociale contacten. Ik ben erg enthousiast over de grote opkomst vandaag. Dit laat zien dat er behoefte aan is.”

Fitheidstest

Tijdens de fitheidstest werden deelnemers aan diverse testen onderworpen. Ze startten met het invullen van een vragenlijst over hun gezondheid, beweeggedrag en de sociale contacten. Vervolgens werd de bloeddruk gemeten, de beenkracht, hand-oog coördinatie, het reactievermogen, lenigheid, balans, conditie en BMI (verhouding lengte/gewicht). Aansluitend was er een adviesgesprek met een adviseur. Bij de adviseur kreeg de deelnemer advies over de testscores en was er de mogelijkheid om zich aan te melden bij nieuw of bestaand sport- en beweegaanbod of cursussen zoals in balans (valpreventie) of grip en glans (mentale weerbaarheid).

“Na het grote succes in Diever hopen we dit najaar te starten met de voorbereidingen van Sociaal Vitaal in Havelte e.o.. Gezond ouder worden en zelfstandig blijven is voor veel mensen steeds belangrijker. Door mee te doen aan de fitheidstest krijgt men inzicht in hoe ze ervoor staan en waar op het gebied van gezondheid, zowel fysiek als mentaal, aan gewerkt kan worden. Als beweegcoaches kunnen we hierin ondersteunen” aldus Ellis Manenschijn, beweegcoach van de gemeente Westerveld.

Sociaal Vitaal

Sociaal Vitaal wordt georganiseerd en uitgevoerd door Diever e.o. in Actie, de beweegcoaches van gemeente Westerveld, WelzijnMensenwerk, SportDrenthe en een grote groep vrijwilligers.

Wethouder Jacob Boonstra bij fitheidstest Sociaal Vitaal Diever
Wethouder Jacob Boonstra bij fitheidstest Sociaal Vitaal Diever (Foto: gemeente Westerveld)