Innovatieve warmteopslag in koloniewoning Frederiksoord

Wethouder Henk Doeven stak dinsdag 7 maart samen met bedenkers Hilco Broekman, Arend Sjabbens, Lammert de Wit, bewoonster Wanda Torrenga, Charles Hussels en Minne Wiersma, de schop in de grond voor de feestelijke aftrap van de bouw van het eerste innovatieve warmteopslagsysteem in één van de 52 moderne koloniehuisjes tussen Frederiksoord en Wilhelminaoord.

De provincie Drenthe, de gemeente Westerveld en de Maatschappij van Weldadigheid zijn razend enthousiast over de proef. Naast de huizen van de pionieren aan de Hooiweg verrijst de komende maanden een grote schuur van 4 bij 10 meter, met daarin en erop een ingenieus systeem van vaten en vacuümbuizen die warmte opvangen en verspreiden. Deze zomer moeten de installaties draaien. De benodigde warmte komt dan vanuit de schuur via een geïsoleerde buis het huis in. 

Bijdrage van de gemeente

In 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Westerveld ingestemd een bijdrage van € 50.000 te verlenen aan het pilotproject: ‘Thermische opslag koloniewoningen Frederiksoord’. Met deze bijdrage ondersteunt de gemeente lokale bedrijven die zich richten op innovatieve ontwikkelingen van energieopslag in woningen. Sinds enkele jaren bouwen lokale ondernemers aan ‘Koloniewoningen van de toekomst’, met als doel om volledig zelfvoorzienende woningen te bouwen. Hoewel deze woningen inmiddels zeer energiezuinig zijn, moet er op koude dagen nog een beroep gedaan worden op het elektriciteitsnet. Door plaatsing van een nieuw thermisch opslagsysteem (warmtebatterijen) wordt warmte in de zomer opgeslagen. Deze energie kan naar behoefte in de winter gebruikt worden om de woning van warmte te voorzien. Dit zorgt voor optimaal duurzaam woongenot. Wethouder Doeven: “Deze duurzame manier van slim warmte opslaan is een uitkomst in onze buitengebieden. Daarnaast willen we als gemeente lokale ondernemers ondersteunen bij innovatieve oplossingen. Deze innovaties kunnen mogelijk een belangrijke schakel in de energietransitie zijn.”

Feestelijke aftrap bouw thermische opslag
Foto: Hilco Broekman, Charles Hussels, wethouder Henk Doeven, Minne Wiersma, Arend Sjabbens, Lammert de Wit en Wanda Torrenga