Noodfonds Energie breidt inkomensgrens en aanvraagtermijn uit

Het onlangs aangekondigde Tijdelijke Noodfonds Energie, dat wil voorkomen dat huishoudens tot een bepaald inkomen door een hoge energierekening in de financiële problemen komen, heeft een aantal belangrijke wijzigingen bekend gemaakt. Zo is de inkomensgrens voor samenwonenden verhoogd, wordt de aanvraagtermijn met een maand verlengd en kan er vanaf 6 maart ook gebruik worden gemaakt van een desktopvariant van de applicatie.

Heeft u geen recht op de energietoeslag (bijvoorbeeld omdat u een te hoog inkomen heeft of studeert) of is dit niet voldoende? U kunt beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds Energie betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van periode oktober 2022 t/m maart 2023. Het Noodfonds Energie is een landelijk fonds opgericht door energieleveranciers en een aantal maatschappelijke organisaties en ondersteund door de landelijke overheid.

Meer mensen in aanmerking voor steun

De inkomensgrens voor samenwonenden is verhoogd. Dat betekent dat meer mensen in aanmerking komen voor steun van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het bruto-inkomen per maand voor samenwonenden is opgehoogd van € 3.794,- naar € 4.180,-. De nieuwe inkomensgrens geldt met terugwerkende kracht voor elke aanvraag over de periode oktober 2022 - maart 2023.

U komt in aanmerking voor het Tijdelijk Noodfonds Energie, als u aan de volgende voorwaarden voldoet: 

  • u heeft een inkomen van maximaal bruto € 2.980 (alleenstaand) of € 4.180 (samenwonend) per maand;
  • u heeft een eigen energiecontract bij een energieleverancier;
  • uw rekening voor gas en stroom is hoger dan 10% tot 13% van het bruto inkomen.

Weten of u in aanmerking komt? Doe een check op de website www.noodfondsenergie.nl en dien een aanvraag in. 

Desktopversie binnenkort beschikbaar

Hoewel veel mensen het noodfonds hebben weten te vinden, is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om zelfstandig een aanvraag te doen. Daarom is per 6 maart een desktopversie van de applicatie voor de aanvraag beschikbaar, zodat ook mensen zonder smartphone een aanvraag kunnen indienen.

 Aanvraagtermijn uitgebreid

Om iedereen tegemoet te komen blijft het noodfonds een manad langer actief.    U kunt daarom nog  tot en met 30 april 2023 een aanvraag indienen.