Gea Mulder uit Havelte verkozen tot Taalheld van Drenthe

Gea Mulder uit Havelte is verkozen tot Taalheld van Drenthe. Dat kreeg zij te horen op dinsdag 7 mei. Er was een verrassingsbezoek in de bibliotheek van Havelte door René Karst, ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven. Gea had jarenlang moeite met lezen en schrijven. Haar Taalpuntcoördinator Westerveld nomineerde haar voor de Taalheldenprijs. Samen met 9 andere Nederlanders maakt Gea kans op de landelijke titel Taalheld 2024. Ook is er een publieksprijs. Daarvoor kan iedereen (in Drenthe) stemmen op Gea of op één van de andere genomineerden. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, oprichter van Stichting Lezen en Schrijven, reikt de Taalheldenprijs in juni uit.

Podium

Elk jaar zijn er duizenden mensen in Nederland die de stap zetten om op latere leeftijd beter te leren lezen en schrijven. Om weer mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Al deze mensen verdienen een podium. Zodat zij met hun persoonlijke verhaal weer vele anderen kunnen inspireren. Daarom organiseert Stichting Lezen en Schrijven de jaarlijkse Taalheldenprijs. Via een landelijke oproep in maart kon iedereen in Nederland iemand nomineren die een cursus basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden) doet. In 10 provincies is er nu een genomineerde. Gea is dat voor Drenthe. Daarmee maakt zij kans om Taalheld van Nederland te worden. Gea Mulder: “Vroeger werd ik gepest omdat ik moeite had met lezen en schrijven. Daarom ging ik op taalles. Daar leerde ik dat ik me niet hoef te schamen als ik niet zo snel lees en schrijf. Uiteindelijk schreef ik zelf  een boek!”

Op woensdag 19 juni reikt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden deze prijs voor de negende keer uit. Achmea en de Nationale Postcode Loterij maken de uitreiking van de Taalheldenprijs mede mogelijk. Dankzij hen kan Stichting Lezen en Schrijven de genomineerde Taalhelden extra bedanken.

Stemmen

Samen met Gea zijn ook in 9 andere provincies Taalhelden verrast. Met z’n allen gaan zij naar de landelijke Taalheldenprijs. Een deskundige jury bepaalt de Taalheld 2024. Maar alle 10 genomineerden maken ook kans op de Publieksprijs. Van woensdag 8 mei tot en met donderdag 13 juni kan iedereen in Nederland stemmen op zijn favoriete genomineerde. Dat kan op de website www.taalheld.nl

Taalpunt helpt met lezen en schrijven

In de gemeente Westerveld heeft 11 tot 13% van de inwoners moeite met lezen en schrijven. Met het taalpunt helpt de gemeente Westerveld inwoners die van origine Nederlands spreken tot statushouders die het inburgeringstraject hebben afgerond. U vindt het Taalpunt in de bibliotheken van Havelte, Dwingeloo, Vledder en Diever. Iedereen die hulp wil bij het (beter) beheersen van de Nederlandse taal kan hier terecht.

Vrijwilligers gezocht!

Wilt u vrijwilliger worden? Taalcoach? Heel graag! Contact opnemen kan door een mailtje te sturen naar info@taalpuntwesterveld.nl of door te bellen met  Hissy Brouwer-Timme, taalpuntcoördinator op: 06- 25587278 of naar Biblionet Drenthe, op telefoonnummer 088 012 8000. 

Hissy Brouwe, Gea Mulder en René Karst (ambassadeur Stichting Lezen en Schrijven)
Foto: Hissy Brouwer (taalpuntcoordinator), Gea Mulder en René Karst (ambassadeur Stichting Lezen en Schrijven - bron Stichting Lezen en Schrijven