Wasplaats voor paarden en fietsen officieel geopend

Donderdag 11 mei 2017 heeft wethouder Smidt van de gemeente Westerveld, de wasplaats voor paarden en fietsen in de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld officieel voor geopend verklaard.

De ‘starthandeling’ was met medewerking van leden van MTB Havelte én het paard Titus van schaapsherder Kootstra. Namens Sweco, die de wasplaats technisch uitgewerkt heeft én aangelegd, waren de heren Vos en Hiemstra aanwezig om een toelichting te geven op het gebruik van de wasplaats.

Gebruik wasplaats

De wasplaats in de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld is speciaal aangelegd voor het schoonspuiten van paarden en allerhande type fietsen (in de praktijk waarschijnlijk vooral mountainbikes). Na een mooie tocht over het Holtingerveld kunnen paarden dan weer schoon mee in de trailer en de mountainbike kan moddervrij mee op de fietsendrager!

De waterslang is netjes opgeborgen in een afgesloten kast. Vereniging MTB Havelte (circa 500 leden) heeft een sleutel van de kast en ook de horecaondernemer (Faken) in het nog te bouwen paviljoen/ informatiecentrum beheert een sleutel. Tijdens openingstijden van de horeca kan men bij hem de sleutel afhalen, zoals men bij een tankstation, bibliotheek of winkel ook wel eens een sleutel voor bijvoorbeeld een toiletruimte moet afhalen bij een kassa of servicebalie. Tot de opening van het paviljoen/informatiecentrum binnen de poort, is de sleutel af te halen bij Theehuis ’t Hunebed aan de Van Helomaweg 47. Het gebruik van de wasplaats is gratis.

Naar verwachting is het informatiecentrum met horecagelegenheid in het najaar klaar. Vrijdag 12 mei 2017 is de eerste bouwvergadering en wordt de planning besproken. De Witte B.V. uit Staphorst bouwt het nieuwe centrum.

Uniek

Voor zover bekend is dit de eerste en enige wasplaats voor paarden en fietsen in deze vorm. Gemeente Westerveld hoopt dat deze wasplaats andere organisaties en wellicht ondernemers inspireert. Wethouder Smidt: “De aanwezigheid van een wasplaats bij een horecagelegenheid of verblijfsaccommodatie kan misschien dat laatste zetje geven, juist dáár een lunchpauze te houden of een verblijf te boeken. Zoals accommodaties op bijvoorbeeld de Caraïben speciaal rekening houden met ruimtes voor duikpakken en -flessen én accommodaties in de Alpen berekend zijn op skipakken en ski’s, zo is er in Drenthe al speciale aandacht voor voorzieningen voor fietsen en paarden. Bijvoorbeeld in de vorm van fietsenrekken, oplaadpunten, bed & box-accommodaties en ruime parkeerplekken voor trailers. Wellicht liggen er kansen in het nog meer trekken van bepaalde gasten door het inrichten en promoten van speciale voorzieningen zoals een wasplaats.”

Financiering

De wasplaats in de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld is in opdracht van de gemeente Westerveld technisch uitgewerkt en aangelegd door Sweco uit Groningen. Medefinanciers van deze wasplaats zijn Recreatieschap Drenthe en Provincie Drenthe.

Opening wasplaats voor paarden en fietsen Holtingerpoort