Wethouder De Haas opent ‘Koffie & Welzijn, gewoon bij ABE’

Op donderdag 9 mei opende wethouder De Haas het experiment ‘Koffie en Welzijn, gewoon bij ABE’. Met ingang van ‪donderdag 9 mei 2019 is er elke donderdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur een wijkverpleegkundige en iemand van stichting Welzijn MensenWerk aanwezig in de Albert Heijn in Havelte.‬‬‬‬

Het experiment is onderdeel van experimenten in het sociaal domein. Dit traject heeft de gemeente Westerveld zowel in 2018 als in 2019 georganiseerd en gefaciliteerd. Met de experimenten in het sociaal domein daagt de gemeente Westerveld organisaties (zowel vrijwillig als professioneel) uit om experimenten in te dienen die bijdragen aan verschillende vraagstukken die spelen in het sociaal domein.

‘Koffie en Welzijn, gewoon bij ABE’ houdt in dat koffietafel in de Albert Heijn in Havelte een aantal uur per week wordt ingezet als inlooppunt/vraagbaak/ontmoetingsplek/loket. Hier kunt u terecht met al uw vragen op het gebied van zorg, welzijn, mantelzorg, langer thuis blijven wonen enzovoorts. Het idee voor ‘Koffie en Welzijn, gewoon bij ABE’ ontstond tijdens het rijden met de ouderenbus. Jeroen Schakelaar, Supermarktmanager Albert Heijn licht toe: “Elke dinsdag haalt deze bus ouderen van huis op en na het doen van de boodschappen worden ze weer thuis afzet. Onderweg hoor je mooie en oude verhalen, maar ook vraagstukken waarmee ze worstelen. Daar moesten wij iets mee doen. Daardoor is ‘Koffie & Welzijn, gewoon bij ABE.’ ontstaan.”

De nadruk bij ‘Koffie en Welzijn, gewoon bij ABE’ ligt op het contactleggen met mensen en mogelijk signalering. Wanneer er signalen opgepakt worden volgt er een mogelijke doorverwijzing of een afspraak op een ander moment. Door de koffietafel op deze locatie op deze manier in te zetten worden betrokken professionals en vrijwilligers meer zichtbaar en herkenbaar en dus vindbaar en benaderbaar. Tijdens de opening zei wethouder De Haas: “Ik ben trots dat er in de gemeente zoveel enthousiasme, bevlogenheid en betrokkenheid is. Daar zijn de Albert Heijn en Welzijn Mensenwerk met ‘Koffie en Welzijn, gewoon bij ABE’ een mooi voorbeeld van.”

Foto opening 'Koffie & Welzijn'

V.l.n.r.: Abe Brouwer (Albert Heijn), Wethouder De Haas, Rien de Groot (vrijwilliger), Hanna de Haan (vrijwilliger), Jeroen Schakelaar (Albert Heijn), Henk van der Meer (Welzijn MensenWerk), Bertine Kleinendorst (ZZWD).