Toespraak en kransleggingen 4 mei 2020

Voorgaande jaren was het gemeentebestuur op 4 mei om 12.00 uur vertegenwoordigd bij de herdenking op het Doldersummerveld bij het Monument Doldersum, en 's avonds bij de herdenkingen in Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder.

In 2020 hebben de 4-mei-herdenkingen een totaal ander karakter. Burgemeester Jager houdt dit jaar een korte toespraak, opgenomen op video. Deze is op 4 mei 2020 om 12.00 uur online gezet omdat dát het moment geweest zou zijn waarop de herdenking bij Monument Doldersum zou zijn geweest.

Kransleggingen

Burgemeester Jager heeft op maandag 4 mei 2020 op vijf plaatsen in de gemeente namens de inwoners en het gemeentebestuur een krans gelegd bij een oorlogsmonument: in Diever, Doldersum, Dwingeloo, Havelte en Vledder. Een vertegenwoordiger van het plaatselijke 4-mei-comité was daarbij aanwezig.

Kranslefggingen 4 mei 2020

Vlaggen op 4 en 5 mei

Een aantal dagen geleden heeft burgemeester Jager opgeroepen, op 4 mei halfstok te vlaggen en op 5 mei te vlaggen met de Nationale driekleur in top. Diit jaar kunnen we niet samenkomen op 4 en  5 mei, maar kunnen we wél met elkaar verbonden zijn door een gezamenlijke uiting: samen vlaggen. Deze oproep is óók op video vastgelegd:

Nationaal comité 4 en 5 mei

Op de website van het Nationaal comité 4 en 5 mei staan meerdere manieren om op 4 mei thuis te herdenken en op 5 mei thuis de vrijheid te vieren (naast het vlaggen). Suggesties voor 4 mei zijn:

• de herdenking op De Dam thuis via de televisie of online volgen
  • wanneer u een goede trompettist bent, de taptoe blazen om 19.58 uur
  • het eerste couplet van het Wilhemus zingen na de twee minuten stilte
  • virtueel een bloem te leggen bij de 3.900 monumenten in heel Nederland

Een suggestie voor het thuis vieren van bevrijdingsdag zijn is het 5 mei-concert op NPO1 om 20.35 uur.

Zie voor meer informatie op de website van het Nationaal comité 4 en 5 mei.