Succesvolle inzamelingsactie chemische bestrijdingsmiddelen

Op vrijdagochtend 13 mei leverden inwoners van gemeente Westerveld gratis hun chemische bestrijdingsmiddelen in bij het afvalbrengstation te Havelte. In ruil hiervoor ontvingen ze een waardebon van € 5,= te besteden bij één van de vier deelnemende lokale ondernemers.

In totaal is er maar liefst 153 kilo aan particuliere chemische bestrijdingsmiddelen ingeleverd. Het betrof met name middelen om onkruid op tegels of in de moestuin tegen te gaan, maar ook bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte als muizen, ratten, mieren en slakken.

Wethouder Henk Doeven leverde zelf ook een aantal oude bestrijdingsmiddelen in. “Tegenwoordig is er veel meer bekend over de effecten van deze middelen op natuur en waterkwaliteit. Daarom zijn regels aangescherpt en zijn er betere, milieuvriendelijkere alternatieven verkrijgbaar. Dan is het natuurlijk wel zaak om de oude middelen op de juiste manier af te voeren en dat kan bij het afvalbrengstation. Deze inzamelochtend heeft bijgedragen hieraan meer bekendheid te geven.” 

Berry Bergman, beleidsadviseur bij Waterschap Drents Overijsselse Delta, is tevreden: “Met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin of rond het huis bestaat de kans dat deze schadelijke stoffen in onze sloten, kanalen en rivieren terecht komen. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur en de kwaliteit van ons water. Na de inzamelochtend weten we in ieder geval zeker dat deze 153 kilo aan schadelijke stoffen geen gevaar meer vormen voor onze dieren, planten en het watersysteem. Een mooi resultaat!”

Het doel van de inzamelochtend was het bewustzijn te vergroten dat ook particulier gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bijdraagt aan een negatief effect op natuur en de waterkwaliteit. Klein chemisch afval, zoals de bestrijdingsmiddelen tegen onkruid of ongedierte, kan altijd worden ingeleverd bij het afvalbrengstation in uw buurt.

Inzamelochtend particuliere chemische bestrijdingsmiddelen

Berry Bergman van Waterschap Drents Overijsselse Delta, Wethouder Henk Doeven en de heer A. ter Horst uit Dwingeloo leveren chemische bestrijdingsmiddelen in bij Thomas van der Wal en Maarten Buurma van ROVA (foto HDJ fotografie).