College positief over Open Science Hub in Dwingeloo

Het college van Westerveld heeft positief ingestemd met het verzoek van ASTRON om een Open Science Hub op te richten aan de Brink.

Om de hub te kunnen realiseren is een interne verbouwing nodig in het pand Brink 4b waar de gemeente eigenaar van is. Het pand, waarin de bibliotheek gevestigd was, staat nu leeg en is een rijksmonument. Voor de interne verbouwing vraagt het college een krediet aan de gemeenteraad. Als de raad akkoord gaat kunnen de werkzaamheden begin volgend jaar starten.

Op ontdekkingsreis

ASTRON wil met de hub, de wetenschap en techniek op een laagdrempelige wijze aanbieden voor het publiek. Wat kunnen de bezoekers van het Open Science Hub verwachten? Het is de bedoeling zelf te ontdekken, zelf te beleven, wat radio-golven zijn én hoe daarmee de ruimte, en natuurlijk onze plaats in die ruimte, kan worden onderzocht. Welke technologieën worden ontwikkeld en wat brengt dat ons? Bezoekers kunnen in de hub, zelf op ontdekkingsreis!

Deze hub zal deel uitmaken van het nog op te richten Open Science Network Drenthe. Deze stichting heeft tot doel de wetenschap en technologie, voor een groot publiek, bereikbaar en begrijpelijk te maken. In eerste instantie beperkt tot de wetenschap en technologie die directe raakvlakken heeft met de astronomie. Voor het dorp Dwingeloo zou het vestigen van een nieuwe publieksfunctie aan de Brink, een mooie aanvulling zijn op de bestaande bedrijven en voorzieningen. Er worden gesprekken gevoerd met de Stichting Toeristische Promotie Westerveld om het Toeristisch Informatiepunt ook onder te brengen in de hub.

Over ASTRON

ASTRON is het Nederlands instituut voor radioastronomie. ASTRON onderzoekt de signalen die het heelal uitzendt in de vorm van radiogolven. Haar visie is om ontdekkingen in de radioastronomie mogelijk te maken. ASTRON ontwerpt, bouwt en beheert radiotelescopen die tot de beste van de wereld behoren, en verlegt de grenzen van de technologie om steeds betere en gevoeligere instrumenten te maken. ASTRON is al sinds WOII in Dwingeloo gevestigd in het Dwingelderveld.