Bom uit WOII gevonden ten noorden van Havelte

Ten noorden van het dorp Havelte is een bom gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat waarschijnlijk om een Engelse vliegtuigbom van 500 lbs: een zogeheten 500 pounder.
Maandagmiddag 4 september 2017 rond 15.15 uur werd burgemeester Rikus Jager hierover officieel geïnformeerd.

De voorbereidingen voor het demonteren van de bom worden getroffen: de planning is nu, dat de bom op woensdagochtend 6 september gedemonteerd en tot ontploffing gebracht wordt. Zodra het moment van demonteren definitief is, wordt dit bekendgemaakt op de website van de gemeente.

Voor het veilig demonteren van de bom wordt rond de vindplaats een cirkel van 1300 meter afgezet. Binnen die cirkel moet iedereen op woensdagochtend 6 september vanaf 08.30 uur binnen blijven. De wegen in het gebied worden tijdig afgesloten, dus wie het gebied woensdagochtend wil verlaten moet dit vóór 08.30 uur doen. De wijk Meerkamp in Havelte valt naar alle waarschijnlijk niet binnen het af te zetten gebied. In 2011 werd een 500 pounder vlak boven Havelte gevonden. Toen lag het object dichter bij de woonwijk en moesten ook de bewoners van ‘de Meerkamp’ binnen blijven. Dat is nu waarschijnlijk niet het geval.

Bedrijven en bewoners binnen het af te zetten gebied, ontvangen dinsdagmiddag 5 september een brief (of e-mailbericht) met meer informatie over de demontage op - naar alle waarschijnlijkheid - woensdagochtend 6 september.

Veiligheid

Zolang de bom onberoerd blijft, is er geen gevaar voor de omgeving. De demontage wordt gedaan door deskundigen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Deze dienst zorgt er ook voor, dat de bom op een veilige plek tot ontploffing wordt gebracht.

(Bericht 4 september 2017 - 18.00 uur)