Noodverordening ingetrokken

Woensdagochtend 6 september was er een noodverordening van kracht voor het ruimen van een vliegtuigbom uit WO2 die maandagmiddag 4 september boven Havelte werd gevonden. Deze noodverordening is inmiddels ingetrokken.

Intrekking noodverordening ontmanteling vliegtuigbom Havelte (PDF - 55,4 kB)

Succesvolle ontmanteling

Op woensdag 6 september 2017 werd rond het middaguur, de Engelse 500 pounder op een gecontroleerde manier tot ontploffing gebracht door specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Kapitein Zaal van de EODD sprak van een 'ruiming uit het boekje' en een 'ronduit goede ruiming'. Het gecontroleerd tot ontploffing brengen van de bom was onder andere te zien via een live stream van RTV Drenthe.  

Maatregelen

Voor het veilig demonteren van de bom en het gecontroleerd tot ontploffing brengen, was het noodzakelijk een cirkel tot 1320 meter rond de vindplaats te ontruimen. In dat gebied bevinden zich circa 10 woningen en 10 bedrijfspanden. Ook waren diverse wegen, fiets- en wandelpaden afgesloten waaronder een deel van de provinciale weg 'Van Helomaweg'. Om 08.30 uur was het gebied 'afgegrendeld'. De wijk Meerkamp in Havelte viel bij deze demontage en detonatie niet binnen het af te zetten gebied, wat bij de ruiming van een soortgelijke bom in 2011 wel het geval was.

Nieuwsbericht 5 september 2017

Gevonden bom waar de ontsteking uit verwijderd is

Gevonden bom waar de ontsteking uit verwijderd is

Ingraven van de bom

Ingraven van de bom voor het gecontroleerd laten ontploffen

Ingraven van de bom

Laatste voorbereidingen voor het gecontroleerd laten ontploffen

Krater na het gecontroleerd ontploffen

Krater na het gecontroleerd ontploffen 

Scherf uit de krater

Scherf uit de krater