Over de gemeente

Een beschrijving en cijfers van de gemeente.

Beschrijving van de gemeente

Ligging en soort gemeente

Gemeente Westerveld ligt in Zuidwest-Drenthe. De gemeente bestaat voor het grootste deel uit agrarisch terrein, bos en open natuurlijk terrein. 

Dorpen en kernen

De gemeente bestaat uit 26 dorpskernen: Boschoord, Darp, Diever, Dieverbrug, Doldersum, Dwingeloo, Eemster, Frederiksoord, Geeuwenbrug, Havelte, Havelterberg, Leggeloo, Lhee, Lheebroek, Nijensleek, Oldendiever, Oude Willem, Uffelte, Vledder, Vledderveen, Wapse, Wapserveen, Wateren, Wilhelminaoord, Wittelte en Zorgvlied.

Natuur

In de gemeente liggen twee Nationale parken: het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold. Deze parken bestaan uit bossen, zandverstuivingen en heidevelden met vennen en een rijke flora en fauna. Verder ligt natuurterrein het Holtingerveld in onze gemeente.

Cijfers over de gemeente

  • De gemeente heeft een oppervlakte van 28.300 hectare.
  • Het inwonersaantal op 1 januari 2022 in Westerveld was: 19.860.
  • Op www.waarstaatjegemeente.nl vindt u cijfers van de gemeente Westerveld en alle andere gemeenten in Nederland. U kunt de cijfers van Westerveld daar ook vergelijken met de cijfers van andere gemeenten en het landelijk gemiddelde.
  • Informatie over de ontwikkeling van het sociaal domein van onze en andere Drentse gemeenten vindt u op trendbureaudrenthe.nl.