Over de gemeente

Gemeente Westerveld ligt in Zuidwest-Drenthe, is dun bevolkt en is een typische plattelandsgemeente.

Op een oppervlakte van 28.300 hectare wonen ongeveer 19.000 inwoners.

Dorpen en kernen

De gemeente Westerveld bestaat uit zesentwintig dorpskernen, met elk een eigen cultuur, karakter en historie: Boschoord, Darp, Diever, Dieverbrug, Doldersum, Dwingeloo, Eemster, Frederiksoord, Geeuwenbrug, Havelte, Havelterberg, Leggeloo, Lhee, Lheebroek, Nijensleek, Oldendiever, Oude Willem, Uffelte, Vledder, Vledderveen, Wapse, Wapserveen, Wateren, Wilhelminaoord, Wittelte en Zorgvlied.

Daarnaast valt een aantal woningen en bedrijven wat betreft het adres onder een kern in de buurgemeente, maar staan ze wel degelijk op Westervelds grondgebied. Dat geldt bijvoorbeeld voor een aantal woningen en bedrijven in Hoogersmilde (Bosweg) en Ruinen.

Nationale parken

Westerveld is in het trotse 'bezit' van twee schitterende Nationale parken: het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold. De uitgestrekte bossen, zandverstuivingen en heidevelden met hun vennen en rijke flora en fauna zijn uniek in Europa. Daarnaast kent Westerveld het uitgestrekte natuurterrein het Holtingerveld.

Westerveld in cijfers

Bent u geïnteresseerd in cijfers over de gemeente? Ga dan naar www.waarstaatjegemeente.nl.

Factsheets Westerveld

Het DNA van de gemeente Westerveld (PDF 559 kB)

Een overzicht van de economie in Westerveld (PDF - 50 kB).

Trendbureau Drenthe

Het Trendbureau Drenthe volgt trends en ontwikkelingen in het sociale domein. Met als doel het ondersteunen van het beleid en de praktijk bij de Drentse gemeenten, provincie en maatschappelijke organisaties.