Principeverzoek

In het omgevingsplan leggen we de functie van gronden en gebouwen vast. Als u plannen heeft die niet (geheel) passen, dan kunt u een principeverzoek indienen. Een principeverzoek houdt in dat u aan het college van burgemeester en wethouders verzoekt een voorlopige uitspraak te doen over de haalbaarheid van een plan. Dit doet u door een gemotiveerde brief met eventuele schetsplannen in te dienen bij het college. U dient daarbij aan te geven waarom u vindt dat uw plan past binnen het gemeentelijk- en provinciaal beleid. Een ruimtelijk adviesbureau of adviseur kan u hierbij helpen. 

U kunt ook een aanvraag vooroverleg indienen via Home - Omgevingsloket (overheid.nl).

Kosten

Voor het indienen van een principeverzoek worden leges in rekening gebracht. Deze zijn te vinden via Legesverordening - Gemeente Westerveld

Aanvraag

U kunt een principeverzoek digitaal indienen via het aanvraagformulier bovenaan deze pagina.

In het formulier kunt u de volgende bijlagen uploaden:

  • Een uitgebreide beschrijving en motivatie van het plan (wat bent u van plan en waarom?).
  • Een inrichtingsschets van de huidige en gewenste situatie (op minimale schaal 1: 1000).
  • Foto’s van het bestaande bouwwerk en de omliggende omgeving.

Voordelen principeverzoek

Het doorlopen van ruimtelijke procedures zijn procedures die tijd in beslag nemen en kostbaar zijn. Aanvragen moeten goed onderbouwd zijn met diverse onderzoeken om aan te tonen dat er sprake is van een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. 

Het voordeel van het vooraf indienen van een principeverzoek is dat u uw plannen niet tot in detail hoeft uit te werken en nog geen kosten hoeft te maken voor de  uitgebreide onderbouwing en onderzoeken. Het principeverzoek wordt afgesloten met een principe-uitspraak. Is deze positief, dan kunt u uw plan verder (laten) uitwerken en vervolgens de benodigde procedure opstarten. 

Geen bezwaar en beroep mogelijk

Onze reactie op uw principeverzoek bevat o.a. informatie over ons standpunt of wel of geen medewerking wordt verleend, op welke wijze eventueel medewerking wordt verleend (procedure) en welke gegevens u daarvoor moet aanleveren. De reactie op uw principeverzoek bevat alleen informatie en is daarom geen besluit waartegen bezwaar of beroep kan worden ingediend. Het antwoord op een principeverzoek is een momentopname. Toekomstige wijzigingen in beleid en regelgeving kunnen namelijk tot een andere uitkomst aanleiding geven. Aan de reactie op uw principeverzoek kunnen dan ook geen rechten ontleend worden.