Omgevingswet

De Omgevingswet is op 1 januari 2024 ingegaan

Meer informatie over de Omgevingswet vindt u op de website van Rijksoverheid.

Doel van de wet

De Omgevingswet heeft twee doelen:

  • Een veilige en gezonde omgeving, door de omgeving goed in te richten en in stand houden;
  • De leefomgeving verstandig beheren, gebruiken en ontwikkelen, zodat iedereen er fijn kan leven.

Iedereen heeft te maken met de Omgevingswet

Inwoners, bedrijven en anderen die iets willen doen in de leefomgeving krijgen te maken met de Omgevingswet. De Omgevingswet vindt de gebruiker belangrijk. Er is meer ruimte om te ondernemen en de procedures zijn korter.

Instrumenten voor de gemeente

Er zijn voor de gemeente in grote lijnen vier onderwerpen/instrumenten, die er voor zorgen dat de Omgevingswet goed uitgevoerd kan worden. Dit zijn de:

  1. De omgevingsvisie: daarin zetten we al onze ideeën voor de leefomgeving van de hele gemeente voor de lange termijn. De omgevingsvisie is inmiddels vastgesteld. Home - Omgevingsvisie Westerveld
  2. Het omgevingsprogramma: In dit programma beschrijven we maatregelen die helpen om de gewenste kwaliteit van de leefomgeving te behalen. Er zijn momenteel nog geen programma's. 
  3. Het omgevingsplan: daarin zetten we alle regels voor de fysieke leefomgeving. Er kan tot aan 2032 gewerkt  aan één Omgevingsplan voor de  hele gemeente. Dit wordt stapsgewijs ingevoerd. Tot die tijd blijven de bestemmingsplan gelden. 
  4. De omgevingsvergunning: dit is de vergunning die inwoners, ondernemers en instellingen aanvragen als ze activiteiten in de fysieke leefomgeving willen uitvoeren. 

Wilt u meer informatie over de Omgevingswet? Bekijk de websiteNieuwe omgevingswet maakt omgevingsrecht eenvoudiger | Omgevingswet | Rijksoverheid.nl