Geregistreerd partnerschap beëindigen

Wilt u uw geregistreerd partnerschap beëindigen? Dat hoeft niet altijd via de rechtbank. Gaat u hiervoor wel naar de rechter? Dan is de procedure hetzelfde als bij een echtscheiding.

Beëindigen zonder rechter

Bent u het met elkaar eens en hebt u geen kinderen jonger dan 18 jaar? Dan kan ontbinding zonder een rechter. Bij een advocaat of notaris maakt u samen een overeenkomst waarin staat dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Ook maakt u in deze overeenkomst afspraken over bijvoorbeeld de partneralimentatie en pensioen.

Beëindigen via rechter

Bent u het niet met elkaar eens of zijn er kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u naar de rechter. Hiervoor is een advocaat nodig. De advocaat verzoekt de rechter om het geregistreerde partnerschap te ontbinden. De procedure voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap via de rechter is hetzelfde als bij een echtscheiding.

Beëindiging partnerschap definitief

Uw advocaat of notaris stuurt de overeenkomst of beschikking naar de gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat de ontbinding ingeschreven wordt in de registers van de burgerlijke stand. Daarna is de beëindiging van het geregistreerd partnerschap pas definitief.

Tips

Geldplan scheiden

Een geregistreerd partnerschap beëindigen kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom heeft Startpunt Geldzaken Westerveld het Geldplan Scheiden gemaakt. Het Geldplan Scheiden helpt inwoners om geldproblemen te voorkomen door de huidige inkomsten en uitgaven en die van de nieuwe situatie goed op een rij te zetten. Daarnaast geeft dit Geldplan een overzicht van de veranderingen waar inwoners mee te maken hebben of krijgen wanneer ze uit elkaar gaan. Ook zien ze hoe ze inkomsten kunnen vergroten en op uitgaven kunnen besparen. Het Geldplan Scheiden is sinds de lancering in 2021 al ruim 10.000 keer ingevuld.