Ceremonie voor nieuwe Nederlanders

Is uw verzoek om Nederlander te worden goedgekeurd? Dan wordt u uitgenodigd voor de ceremonie voor nieuwe Nederlanders: de zogenaamde naturalisatieceremonie. Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Tijdens de feestelijke bijeenkomst ontvangt u het besluit van Nederlanderschap.

Nederlander worden

Als het besluit er is, ontvangt u een uitnodiging voor de ceremonie. U bent verplicht om het besluit op de ceremonie in ontvangst te nemen. Pas dan wordt u Nederlander. Ongeveer vijf dagen na de ceremonie, staat in de Basisregistratie Personen (BRP) vermeld dat u Nederlander bent. Daarvan krijgt u een bevestiging thuisgestuurd. Daarna kunt u een paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Verhinderd

Kunt u niet naar de ceremonie komen? Bel dan op tijd met de gemeente. U krijgt dan de mogelijkheid om bij een volgende ceremonie aanwezig te zijn.

Niet afgemeld

Als u niet op de ceremonie komt en u heeft zich ook niet afgemeld, ontvangt u (nog twee keer) een nieuwe uitnodiging. Binnen een jaar na de datum van het besluit moet u op de ceremonie verschijnen. Anders wordt u geen Nederlander en moet u opnieuw een optie- of naturalisatieprocedure starten.

Meer informatie