Paspoort

U kunt uw paspoort aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Een paspoort is tien jaar geldig, maar voor jongeren onder de 18 jaar is een paspoort vijf jaar geldig. Voor het aanvragen en afhalen van een paspoort moet u een afspraak maken. Dat kan via het afsprakenformulier of telefonisch via 14 0521. Bekijk ook de openingstijden.

Kosten

 • Paspoort vanaf 18 jaar € 83,85
 • Paspoort jonger dan 18 jaar € 63,40
 • Spoedprocedure paspoort € 57,05 extra
 • Zakenpaspoort € 83,85

(Tarief 2024)

Bezorgen reisdocumenten

U kunt uw paspoort of identiteitskaart nu ook laten bezorgen. U hoeft hiervoor dus niet meer twee keer naar het gemeentehuis. Bekijk hier de kosten en voorwaarden.

Aanvraag

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen. Na vijf werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen. Voor het aanvragen en het ophalen moet u een afspraak maken.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag het paspoort voor 14.00 uur aan, dan kunt u het document in principe de eerstvolgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Wij kunnen hier geen garantie voor afgeven. Hiervoor moet u wel meer betalen. Voor het aanvragen en het ophalen moet u een afspraak maken.

Meenemen

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn.
 • 1 pasfoto (in kleur). De vakfotograaf kent de vereisten voor een pasfoto.
 • Bij vermissing of diefstal doet u aangifte aan de balie van het gemeentehuis. Bent u uw paspoort in het buitenland kwijtgeraakt? Dan moet u altijd aangifte doen bij het lokale politiebureau. Als u terug bent in Nederland, doet u opnieuw aangifte aan de balie van het gemeentehuis. U moet dan het buitenlandse bewijs van aangifte meenemen. Na de aangifte aan de balie van het gemeentehuis kunt u direct een nieuw paspoort aanvragen.
 • Indien jonger dan 18 jaar: ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarige ( PDF - 16,9 kB) en legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier ter plekke invullen.
 • Geld: u betaalt het paspoort bij de aanvraag met pin of contant.

Kinderen

 • Als kinderen naar het buitenland gaan, moeten ze een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart). De bijschrijving van uw kinderen in uw eigen paspoort is niet meer geldig.
 • Wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben.
 • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren)? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met uw kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Klikt u op deze link voor het benodigde formulier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

Meer informatie