Verlies of diefstal reisdocument

Bent u uw paspoort verloren? Of is uw identiteitskaart gestolen? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een melding doet. Dat kan online of aan de balie van het gemeentehuis. Maak voor het melden aan de balie eerst een afspraak. Bel hiervoor naar 14 0521. Bekijk ook de openingstijden.

Verlies of diefstal

Als u uw paspoort of identiteitskaart op wat voor manier dan ook bent kwijtgeraakt, doet u aangifte van verlies of diefstal bij de gemeente. Dit kan via het online formulier of aan de balie van het gemeentehuis. U ontvangt dan een verklaring van vermissing of diefstal. Vervolgens kunt u hiermee direct een nieuw identiteitsdocument aanvragen.

Verlies of diefstal in het buitenland

Bent u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt? Dan moet u daarvan altijd aangifte doen bij het lokale politiebureau. Als u terug in Nederland bent, doet u opnieuw aangifte aan de balie van het gemeentehuis en ontvangt u de verklaring van vermissing of diefstal. U moet dan het buitenlandse bewijs van aangifte meenemen. Met de Nederlandse verklaring van vermissing of diefstal kunt u een nieuw identiteitsdocument bij de gemeente aanvragen.

Terugvinden van paspoort of identiteitskaart

Als u uw identiteitsdocument na het aangeven van vermissing terugvindt, bent u verplicht dit document in te leveren bij uw gemeente. Dit is nodig omdat het document als vermist staat geregistreerd en deze registratie niet is terug te draaien. Uw gestolen of vermiste document wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen.

Vindt u een identiteitsdocument van iemand anders? Meld dit altijd bij de gemeente.

Uw document te vaak vermist

Als u meerdere keren achter elkaar uw identiteitsdocumenten kwijtraakt of deze moeten door beschadiging vaker worden vervangen, dan wordt er altijd een onderzoek gestart. Als blijkt dat u zeer onzorgvuldig met uw documenten bent omgegaan of er is sprake van mogelijke fraude, dan krijgt u geen nieuw identiteitsdocument meer.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over paspoort en identiteitskaart