Koloniën van Weldadigheid

In 2017 is het UNESCO Werelderfgoed nominatiedossier voor de Koloniën van Weldadigheid voorgedragen bij UNESCO in Parijs; in 2020 is een geactualiseerd nominatiedossier door de Belgische regering opnieuw ingedient. Op deze pagina vindt u het nominatiedossier en meer informatie.

Op weg naar UNESCO Werelderfgoed: 2020

Sinds 2010 werkt de gemeente Westerveld samen met de provincie Drenthe, Fryslân, Overijssel en Antwerpen en de gemeenten Noordenveld, Weststellingwerf, Steenwijkerland, Ommen en Hardenberg en de Vlaamse gemeenten Merksplas en Hoogstraaten aan de invulling van het UNESCO nominatiedossier Koloniën van Weldadigheid.

Bekijk het nominatiedossier

Het nominatiedossier is opgebouwd in zeven 'componenten':

 1. Frederiksoord;
 2. Wilhelminaoord, Boschoord, Oost en Westvierdepaten (gemeente Weststellingwerf);
 3. Willemsoord en De Pol (gemeente Steenwijkerland);
 4. Ommerschans (Gemeente Ommen en Hardenberg);
 5. Wortel (Vlaanderen, Stad Hoogstraten);
 6. Veenhuizen (gemeente Noordenveld) en
 7. Merksplas (Vlaanderen, gemeente Merksplas).

Van deze zeven voormalige koloniën komen vier in aanmerking voor een UNESCO Werelderfgoedstatus, waarvan maar liefst twee in de gemeente Westerveld liggen:

 • Frederiksoord;
 • Wilhelminaoord (inclusief een deel van de Oost- en Westvierdeparen in Weststellingwerf);
 • Veenhuizen (gemeente Noordenveld);
 • Wortelkolonie (Stad Hoogstraten, België).

Op 20 januari 2020 is door de Belgische regering het geactualiseerde nominatiedossier opnieuw ingediend bij UNESCO in Parijs. Naar verwachting zal UNESCO in juli 2020 tijdens de vergadering van het Werelderfgoedcomité in China een definitieve uitspraak doen of de UNESCO Werelderfgoedstatus wordt toegekend.