Collectief Circulair Westerveld

Samen bewegen naar circulaire economie

We leven in woelige tijden. De druk op biodiversiteit en klimaat neemt toe, grondstoffen worden schaarser, de woningnood stijgt en afval hoopt op. Het is een opeenstapeling van uitdagingen die we allemaal voelen. Dat vraagt om het maken van slimme keuzes en biedt kansen om samen te bewegen naar een circulaire economie.

logo

Collectief Circulair Westerveld is ontstaan vanuit de bevlogenheid van een aantal partners en de behoefte om in Westerveld vernieuwing op het gebied van circulariteit en duurzaamheid te versnellen. Partners van het collectief zijn:

 • gemeente Westerveld
 • Versnellingshoeve ’t Kiemt
 • Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie - NICE
 • Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe
 • Buitengewone leerstoel i.o. CEPRO
 • Beweegcoaches Westerveld

Collectief Circulair Westerveld wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Regio Deal Regio Zwolle.

Circulaire economie

In een circulaire economie maken we van afval nieuwe producten en gebruiken we materialen opnieuw. In een circulaire economie worden minder grondstoffen verbruikt, wordt duurzamer geproduceerd en geconsumeerd en afval zoveel mogelijk hergebruikt. Een circulaire economie draagt bij aan een gezond milieu, een sterke economie en een leefbaar klimaat.

Circulair produceren en consumeren in Westerveld

De gemeente Westerveld is al lang niet meer alleen die prachtige gemeente waar groene essen, brinkdorpen en nationale parken het karakter bepalen. De gemeente, met haar inwoners en ondernemers, is een actieve en waardevolle partner in het realiseren van een circulaire economie, een uitdagende opgave waarvoor Nederland staat.

Actieve ondernemers en inwoners

Actieve ondernemers in Westerveld gaan voorop om circulair produceren en consumeren te stimuleren. Ze zien de noodzaak om tot een circulaire economie te komen en ontwikkelen activiteiten die zijn gebundeld in het programma ‘Circulair produceren en consumeren in Westerveld’. In de transitie naar een circulaire samenleving kunnen inwoners en ondernemer vanuit dit programma ondersteuning krijgen van het Collectief Circulair Westerveld.

Samen ontdekken, leren, creëren en investeren

Juist omdat Westerveld een geschiedenis heeft in zelfvoorzienend zijn, is de gemeente op vele fronten een geschikte plek om te experimenteren met kleinschalige, ecologische landbouwmethoden die voldoen aan de vraag van de toekomst. Daarom vindt tijdens de eerste helft van dit jaar de Expeditie Circulair Westerveld plaats.

Expeditie Circulair Westerveld

Een deskundige vakjury heeft 12 circulaire projecten van bewoners en ondernemers in de gemeente Westerveld geselecteerd. Deze projecten zijn gericht op complexe vraagstukken op het gebied van voedsel, bouw of reststromen zoals voedselverspilling, schaarste van grondstoffen en verlies van biodiversiteit, vanuit drie vertrekpunten: ‘ik heb een idee’, ‘klaar voor de start’ en ‘tijd voor groei’. De projecten sluiten goed aan bij de transitie naar circulair produceren en consumeren in Westerveld.

De projecten die onderdeel zijn van de Expeditie Circulair Westerveld zijn:

IDEE

 • Herbestem Westerveld - Jean Berkhout
 • De rest is wat waard - Matthew Hankel
 • Circulaire voedseltuinen - Marrit Hofman
 • Ongestoord Wild - Rob van Kralingen
 • Van gras naar groene energie - Jos Leffers
 • Camping de langzame pas - Petra Prins

Bij de uitwerking van IDEE naar initiatief trekken de deelnemers gezamenlijk op in de vorm van werkplaatsen en kennisateliers om zo de ideeën vorm te geven. NICE ondersteunt deze initiatieven.

START

 • De Pluimerije - Marjolein Bakker
 • Bouwen met lokaal hout - Hilco Broekman
 • Vitaal Voedseltuin - Stichting Tuinbouwschooltuin Frederiksoord Bob Veldman
 • Circulaire fietstassen - Stichting Veuruut Sascha Visser
 • Ice Brothers - Cas & Stijn

Na een gezamenlijke aftrap waarin de geselecteerde START- en GROEI-ondernemers hun project in de schijnwerper zetten, wordt een programma op maat gemaakt. Dit programma is gericht op het laten groeien van het project tot een regionaal en circulair succes. De begeleiding is in handen van Versnellingshoeve ’t Kiemt.

GROEI

 • All about støv - Marjolein Perin

Na een gezamenlijke aftrap met de geselecteerde START-ondernemers ondersteunt de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe deze deelnemer met kennis en netwerk om het project te laten doorgroeien.

Vragen of meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten, bel dan met (06) 16 95 22 11 of stuur een email naar info@collectiefcirculairwesterveld.nl. Website Collectief Circulair Westerveld: www.collectiefcirculairwesterveld.nl

Versnellingshoeve ‘t Kiemt

Versnellingshoeve ’t Kiemt in Frederiksoord is één van de partners en ondersteunt ondernemers met circulaire ambities in hun omslag naar een circulaire bedrijfsvoering. “Wij zijn circulaire versnellers”, zegt Wiebe Lamsma van Versnellingshoeve ’t Kiemt. “We bieden alle mogelijkheden om ondernemers met circulaire ambities een steun in de rug te geven en staan altijd open voor een goed gesprek en een goed idee. Ook inwoners die een bijdrage willen leveren aan een duurzame lokale economie, zijn van harte welkom bij ons collectief. Verder betrekken we onderzoek en onderwijs om op alle fronten te leren en deze ontwikkelingen vast te leggen.” Meer informatie over Versnellingshoeve ’t Kiemt: www.versnellingshoeve.nl